CNATDCU a respins rapoartele comisiilor de specialitate, potrivit cărora Petre Tobă și Florentin Pandele nu au plagiat. Tezele de doctorat ale celor doi vor fi reanalizate de o nouă comisie.

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a respins, miercuri, cu 29 de voturi, rapoartele de analiză ale comisiilor de specialitate în cazul lucrărilor de doctorat ale fostului ministru de Interne Petre Tobă și primarului orașului Voluntari, Florentin Pandele.

De asemenea, Consiliul general a decis ca președintele CNATDCU să numească o nouă comisie de specialitate.

"Discuțiile au fost atente, au fost profunde, analizând aspectele din cele două rapoarte. Pentru ca lucrurile să fie mai clare și pentru a avea o imagine mai clară pentru noi și pentru persoanele implicate, Consiliul General a votat, cu o singură abținere, ca președintele să numească o nouă comisie din personalități din exteriorul Consiliul General, care să dea un verdict final. Deocamdată au fost respinse cele două rapoarte", a declarat vicepreședintele CNATDCU Marius Andruh, potrivit News.ro.

El a adăugat că este mai bine pentru toată lumea să existe o nouă evaluare și a precizat că noua comisie va fi numită "cât se poate de repede, asta însemnând cam 10 zile".

 

"Cele două rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente și, din păcate, cu contradicții care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării științifice. De pildă, se recunoaște că anumite pasaje și propoziții, pagini, sunt preluate din alte surse, dar nu sunt recunoscute ca plagiat. Unele concluzii pot fi periculoase pentru buna funcționare a instituției doctoratului la noi în țară”,

a mai declarat Andruh.

Acesta a mai spus că o comisie de verificare există deja, dar în regulament este prevăzut că pot fi comisii din interior și exterior.

"Noi propunem o comisie doar din exterior, dar vom vedea ce decide domnul Barbu (Viorel Barbu, președintele CNATDCU, n.r.)", a adăugat vicepreședintele CNATDCU.

El a mai explicat că membrii comisiei externe pot fi și din altă țară, cu condiția să înțeleagă limba română.

Două comisii de specialitate din CNATDCU au decis, vineri, că fostul ministru de Interne Petre Tobă și primarul din Voluntari, Florentin Pandele, nu au plagiat în tezele de doctorat.  

Din comisia care a analizat doctoratul lui Pandele fac parte, pe lângă Veronica Mihalache de la Academia SRI, și Sergiu Adrian Vasile de la Academia de Poliție și Marius Pantea, cadru didactic la aceeași Academie de Poliție "Alexandru Ioan Cuza”.

Potrivit Jurnalului Național, Marius Pantea a fost agent de poliție și șofer al lui Costică Voicu, fost rector al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza”. Pantea ar fi, potrivit Jurnalului Național, una dintre "pilele” lui Voicu, pe care acesta l-a sprijinit să ajungă comisar și să devină profesor, doctor și conducător de doctorate la Academia de Poliție. 

În cazul fostului ministru de Interne Petre Tobă, comisia, formată din Marin Claudiu Țupulan, profesor la Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza”, Veronica Mihalache, cadru didactic la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul” și Cristian Niță, cercetător științific grad II la aceeași Academie de Informații a SRI, a decis că acuzațiile sunt nefondate și că Tobă și-a obținut corect titlul de doctor.

Jurnalistul Emilia Șercan a analizat teza de doctorat a lui Petre Tobă și a descoperit, de exemplu, că fostul ministru a trecut doi autori din bibliografie la litera "A” întrucât, în textul lucrării sale, numele acestora era precedat de sintagma „apud”.

Astfel, Joseph Stiglitz și Barry Buzan au devenit în bibliografia lucrării lui Tobă "Apud Josepf Stiglitz” și "Apud Barry Buzan”.

Comisia formată din Țupulan, Mihalache și Niță afrmă că acest lucru nu constituie plagiat "întrucât nu se încadrează în conținutul constitutiv pe care legislația de la momentul susținerii tezei de doctorat îl conferea noțiunii de plagiat”.

Mai mult, membrii comisiei acuză "malițiozitate” din partea celor care l-au criticat pe Tobă pentru confuzia "apud”, spunând că încearcă "să inducă ideea că autorul nu ar cunoaște sensul cuvântului”.

"În realitate, însă, la redactarea unei teze de doctorat de peste 400 de pagini, pot apărea o serie de inadvertențe dactilografice insignifiante, cum este și în cazul de față, generate în principal de volumul mare de informație și de faptul că autorul nu este specializat în tehnica scrierii la computer, așa cum rezultă din CV-ul personal postat pe internet”, îl scuză membrii comisiei de specialitate din CNATDCU pe Tobă.

Ei sunt însă contraziși chiar de CV-ul lui Tobă, postat pe site-ul Ministerului de Interne: "o bună utilizare a instrumentelor Microsoft Office (Word, Excel, Power Point, Acces, Outlook, InfoPath) Internet, lucrul cu bazele de date".