Societatea Germano-Română pentru Integrare și Migrație SGRIM e.V. îi transmite o scrisoare deschisă secretarului de stat Ovidiu Burdușa pentru a-l informa de situația românilor plecați recent la muncă în Germania și îi cere să ia măsuri.

”Este vorba despre muncitorii sezonieri care au fost aduși în Germania cu avionul, ca să lucreze în agricultură. Între timp, cred că ați aflat din presă că unul din muncitori a murit în urma infecției cu virusul corona în landul Baden-Württemberg. Pe lângă aceasta, de câteva zile suntem sunați de unii muncitorii veniti la Nürnberg (landul Bavaria) care ne povestesc că regulile stabilite, nici măcar cele de igienă și distanțare socială, nu sunt respectate și că sunt obligați să muncească în condiții inumane, iar contractele încheiate sunt mai mult pro formă. Unii dintre muncitori nici măcar nu au văzut contractul de muncă!”, se arată în scrisoare deschisă adresată lui Ovidiu Burdușa, secretarul de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

”Faptul că sunt concediați de pe o zi pe alta și că sunt aruncați, pur și simplu, pe stradă, depășește orice limită! Și aceasta în timpul pandemiei, când sunt restricțiile cunoscute!...Faptul că acești oameni au venit aici, chiar și pe timp de pandemie, nu e de condamnat, în condițiile în care în țară nu mai aveau din ce trăi, ci este revoltător că nu le sunt respectate drepturile și că sunt tratați precum sclavii. Consider că înțelegerea dintre părțile română și germană privind acest transport de muncitori ar fi trebuit să includă și un pachet de informații referitoare la drepturile lor și la date de contact ale celor mai apropiate consulate, pentru eventuale situații de urgență (accidente, decese s.a.), dar, în special, pentru faptul că ne aflăm în plină pandemie”, se mai arată în scrisoarea semnată de Sevghin Mayr, președinta Societății Germano-Române pentru Integrare și Migrație SGRIM e.V. 

 

 

Ieri am fost sa văd cum sunt întâmpinați primii muncitorii sezonieri din agricultură. Primul avion care a aterizat la...

Gepostet von Marius Hanganu am Samstag, 11. April 2020

Ambasada României la Berlin a postat pe Facebook o serie de informații importante privind legislația germană și la ce trebuie să fie atenți românii care se duc să muncească.

”Contractul de muncă semnat cu angajatorul german este foarte important. În conformitate cu prevederile legale acesta trebuie să cuprindă informații legate de: datele de identificare ale angajatorului, datele de identificare ale angajatului, perioada desfășurării contractului, locul de muncă, salariul, data scadentă a salariului, timpul de lucru, numărul zilelor de concediu de odihnă, termenul de preaviz în cazul rezilierii contractului de muncă, contractul de muncă colectiv aplicabil. 


ATENȚIE!!! Este important ca lucrătorii români SĂ NU SEMNEZE DOCUMENTE ALE CĂROR CONȚINUT NU ÎL ÎNȚELEG!!! Solicitați informații detaliate angajatorului, solicitați ajutor colegilor care vorbesc limba germană!!!”

Salariul minim pe care angajatorul este obligat să îl plătească angajaților agricoli sezonieri este de 9,35 euro brut pe oră. Este important ca în momentul plății salariului - angajatul să primească și un document care este asemănător "fluturașului de salariu” din România.


 

Informații utile pentru lucrătorii sezonieri în domeniul agricol din Germania !!! Potrivit deciziei guvernului federal...

Gepostet von Ambasada României în Republica Federală Germania am Mittwoch, 15. April 2020