Mai multe organizații neguvernamentale atrag atenția asupra abuzurilor autorităților împotriva comunității rome, dar și asupra manifestărilor rasiste și incitatoare la ură împotriva romilor, exprimate în mass media și social media.

„Perioada stării de urgență a arătat o intensificare a acestor abuzuri și manifestări. Astfel, cerem acțiuni concrete pentru ca polițiștii, jandarmii și personalul militar care se fac vinovați de încălcarea legii să fie pedepsiți”, se arată într-o scrisoare transmisă de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii-Romani CRISS, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația MozaiQ LGBT și Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România – UCTRR.

Scrisoarea este adresată președintelui României, Klaus Werner Iohannis, premierului Ludovic Orban și ministrului afacerilor interne, Ion Marcel Vela, dar și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Consiliului Național al Audiovizualului.

Cele cinci organizații sesizează abuzurile autorităților îndreptate împotriva comunității rome, precum și manifestările rasiste și incitatoare la ură împotriva romilor, exprimate în mass media (inclusiv din perspectiva absenței moderării comentariilor rasiste), precum și pe rețelele de socializare, în special de către formatori de opinie și persoane publice.

„Considerăm că este absolut esențial ca politicile publice, precum și procedurile interne ale instituțiilor și ale mass media – televiziune, radio și presa tipărită și online – să fie modificate și reformate, astfel încât să reflecte o politică activă anti-rasistă”, se arată în scrisoarea citată.

Aceasta semnalează o serie de abuzuri ale autorităților în diferite comunități de romi și de neromi pe perioada stării de urgență - Hunedoara, Rahova (București), Bolintin Vale, precum și alte cazuri relatate în presă – care au implicat acte de violență și tratamente inumane și degradante din partea forțelor de ordine, evidențiind implicit încălcări flagrante ale drepturilor persoanelor din acele comunități.

De asemenea, scrisoarea subliniază că, în această perioadă, în mass media și pe rețelele de socializare, chiar în rândul unor personalități publice, „se observă o creștere a discursului bazat pe ură și, uneori, chiar incitare la ură împotriva romilor, fapt care contribuie la legitimarea abuzurilor, la blamarea victimelor și apărarea agresorilor”. Cele cinci organizații amintesc de postarea lui Vladimir Tismăneanu, ulterior ștearsă, care a fost și amendat de CNCD, dar și de discursul public al lui Traian Băsescu, Mihai Gâdea (sancționat și de CNA) sau al deputatului PSD Nicolae Bacalbașa.

„Rasismul s-a manifestat și prin menționarea în mod irelevant a etniei în știri negative și emisiuni, prin care romii au fost asociați cu comiterea anumitor infracțiuni, fapte antisociale sau cu nerespectarea măsurilor de distanțare socială impuse de starea de urgență, în timp ce pentru persoane aparținând altor etnii această precizare nu a fost făcută”, se arată în document.

„Pe perioada stării de urgență am fost și suntem martori la o serie de abuzuri împotriva comunităților vulnerabile din România, în special împotriva romilor: intervenții abuzive ale forțelor de ordine în comunități și locuințe ale oamenilor; incitarea la ură împotriva membrilor acestei minorități printr-un discurs legalist, de blamare a victimelor, asumat de unii politicieni, formatori de opinie și jurnaliști; numeroase articole și reportaje în mass media care delimitează populația romă de restul cetățenilor, portretizând-o ca țapul ispășitor al multora din problemele generate de pandemia de COVID-19”, apreciază cele cinci organizații.