Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi „împotrivă” și 13 abțineri, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției pe tema definiției familiei.

Potrivit centralizatorului, dintre cele 22 de voturi „împotrivă”, unul a venit din partea PSD, de la deputatul Petre-Florin Manole, două de la PNL (Mara Mareș, Mihai Alexandru Voicu), două de la UDMR (Botond Csoma și Petru Farago), două de la ALDE (Anton Anton, Dumitru Lovin) și 15 voturi de la USR (Lavinia-Corina Abu-Amr, Ilie Dan Barna, Tudor Vlad Benga, Oana Mioara Bîzgan-Gayral, Cosette Chichirău, Silviu Dehelean, Adrian Octavian Dohotaru, Cătălin Drulă, Dumitru Lupescu, Liviu-Ionuț Moșteanu, Claudiu-Iulius-Gavril Năsui, Cristina-Mădălina Prună, Cristian Gabriel Seidler, Emanuel Dumitru Ungureanu, Cornel Zainea).

update Mara Mareș: „Votul meu de astăzi a fost conform conștiinței”

„Am asistat astăzi la un vot aproape în bloc pentru referendumul inițiat de Coaliția pentru Familie. Ca liberal, atunci când drepturile și libertățile altora sunt îngrădite, consider că trebuie să iau atitudine. Votul meu de astăzi a fost conform conștiinței și anume ÎMPOTRIVA acestui demers de declanșare al unui referendum pe tema familiei tradiționale. Coaliția pentru Familie dorește modificarea Constituției astfel încât FAMILIA să fie formată numai prin "căsătoria între un bărbat și o femei". Pe cale de consecință, o mamă sau un tată care își cresc singuri copiii, o bunica care își crește singură nepotul, doi frați orfani, un cuplu heterosexual sau homosexual care nu doresc respectiv nu pot sa se căsătorească, NU vor forma o familie. România are lucruri mai importante de făcut decât fragmentarea populației pe teme religioase și ultraconservatoare. Aceasta este o tema falsă, menită sa dezbine, iar religia este o stare spirituală, nu un mijloc de manipulare politic! Îmi propun ca până la sfârșitul mandatului meu sa apăr necontenit libertățile TUTUROR romanilor, indiferent de diferențele de orice natura dintre aceștia. Așa să-mi ajute Dumnezeu! Gânduri bune și libere. Mara Mareș.”

Niciun deputat PMP sau de la minorități nu a votat împotriva inițiativei cetățenești, dar au existat trei abțineri, una de la PMP (a lui Robert Turcescu) și două de la minorități (Petronela-Mihaela Csokany și Silviu Vexler). Alți cinci membri PNL (Viorica Cherecheș - mama lui Cătălin Cherecheș, Tudorița Lungu, Gheorghe Nicolăescu, Ovidiu Alexandru Raețchi, președintele interimar al PNL Raluca Turcan), trei membri USR (Cristian Ghinea, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu și Sergiu Cosmin Vlad) și doi membri UDMR (István-János Antal și Norbert Apjok) s-au abținut de la vot.

update Deputatul Cristian Ghinea, a scris, pe Facebook, că nu este adevărat faptul că s-a abținut de la vot.

„Am scris recent opinia mea despre referendumul decis azi de Camera Deputaților. Mi-am explicat deschis și transparent votul ÎMPOTRIVA acestei legi de organizare a referendumului. Mai mulți dintre voi îmi semnalați faptul că totuși apare pe lista de vot că m-am abținut. Am fost surprins să aflu asta. Ar fi cu totul împotriva modului meu de a fi și de a asuma ceea ce fac să îmi schimb opțiunea anunțată și susținută public fără a anunța acest lucru. Nu știu încă dacă e o eroare materială a sistemului de vot sau dacă chiar a fost o eroare a mea. Regret situația creată. Îmi mențin opțiunea anunțată public”, precizează deputatul USR.

Președintele USR Nicușor Dan nu a fost prezent la vot, la fel ca și colegul său Nicolae Daniel Popescu. Printre cei absenți de la vot se mai numără și unul dintre cei trei membri PNL care vor să devină președinți ai partidului, Cătălin Predoiu.

update „Am avut o poziție constantă pe care am exprimat-o. USR este un partid in care avem opinii diferite. (...) Am ales să nu-mi exprim votul pentru că este nevoie de un mediator în tensiunea pe care aceasta diferență de opinie o produce”, și-a explicat Nicușor Dan abținerea, spunând că acestă propunere nu rezolvă problemele reale ale României.


Lista completă care arată cum au votat deputații.

Inițiativa urmează să fie trimisă Senatului pentru dezbatere și vot. În cazul în care aceasta va fi votată, se va ajunge la referendum.