Trei școli românești din Ucraina au fost transformate în simple filiale ale unei școli mixte, sub pretextul descentralizării și lipsei banilor. MAE a precizat pentru EurActiv.ro că face demersuri de clarificare a situației școlilor românești.

Consiliul local din Mămăliga (Ucraina) a decis, pe 30 mai, închiderea claselor 10-11 (superioare) în școlile cu limba română de predare din satele Bălcăuți, Nesvoia și Stălinești – sate care intră în componența comunei Mămăliga – și transformarea acestor instituții de învățământ în filiale ale Școlii mixte ucraineano-române de Cultură Generală din satul Mămăliga, scrie bucpress.eu.

Publicația notează că, din păcate, decizia Consiliului local nu a luat în calcul părerile românilor din cele trei sate și astfel comuna Mămăliga ”a înghițit” trei școli românești, iar cele trei filiale, foste școli pur românești, au devenit automat mixte, adică acolo vor apărea clase cu limba ucraineană de predare, începând cu 1 septembrie.

Potrivit explicațiilor oficiale, lipsa banilor pentru întreținerea școlilor din toate localitățile care fac parte din comuna Mămăliga l-au obligat pe primarul Arcadie Șova să recurgă la decizii care nu sunt susținute de localnici și care ar putea avea urmări grave pentru viitorul acestor sate românești din nordul Basarabiei.

La solicitarea Euractiv.ro, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că realizează, inclusiv prin Consulatul General de la Cernăuți, ”demersuri de clarificare a situației școlilor românești, inițiind un dialog cuprinzător pe această temă cu autoritățile ucrainene relevante atât pe linia administrativă la nivel regional, raional și comunal, cât și pe linia direcției regionale de învățământ”.

 

Comunicarea cu partea ucraineană are rolul de a monitoriza cu atenție situația școlilor românești din Ucraina pentru evitarea cazurilor ce pot afecta dreptul la educație în limba maternă pentru membrii comunității românești din Ucraina,

se arată în răspunsul ministerului.

Din informațiile deținute de MAE până în prezent, în Ucraina se desfășoară un proces de reformă administrativ-teritorială ce include descentralizarea și comasarea unităților teritorial-administrative, alături de un proces de reformă a învățământului, care implică și desființarea unor școli sau clase din învățământul primar.

”Deciziile sunt motivate de statul ucrainean prin rațiuni financiare și lipsa sustenabilității menținerii unor unități școlare în anumite comunități locale”, explică MAE.

În cazul celor trei școli din raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, autoritățile locale au decis asupra reorganizării lor, în baza unei decizii a Consiliului local Mămăliga.

Astfel, școlile din Nesvoia, Stălinești și Bălcăuți vor fi transformate din școli cu clasele I-XI (gradul I-III) în școli cu clasele I-IX (gradul I-II), fiind asigurată astfel continuitatea procesului de predare în limba română. Din punct de vedere administrativ, școlile cu predare în limbă română din cele trei localități cu populație românofonă nu vor mai funcționa în sistem independent, de școli medii, intrând în jurisdicția Școlii mixte din comuna Mămăliga.

Parlamentarul de etnie română Grigore Timiș: O greșeală grosolană

Grigore Timiș, care reprezintă în Rada de la Kiev interesele etnicilor români din Cernăuți, fiind ales în circumscripția 203 – din care face parte și Raionul Sulița – susține că s-au comis o serie de nereguli în procesul de unire a unor sate din raion.

”Nu s-a informat populația pentru că legea prevede ca aceste comunități să se unească benevol, este articol scris negru pe alb”, a declarat, la Radio Cernăuți, Grigore Timiș.

Totodată, conducerea Raionului Noua Suliță nu i-au informat pe cetățeni care vor fi urmările. Timiș a mai spus că se poate opri procesul de închidere a școlilor cu predare în limba română, deoarece legea ”nu prevede închiderea și formarea filialelor”.

Parlamentarul a mai susținut că nu a înțeles aceste mișcări și că ar mai fi fost  și alte soluții.

”Îmi face impresia că, foarte necalitativ, cineva acolo în Noua Sulița vrea să facă reformă și să intre pe un cal alb undeva dar să știți că lovește foarte puternic în oameni”,a subliniat Grigore Timiș. 

Reforma sistemului de învățământ  

În regiunea Cernăuți se derulează în prezent procedura de optimizare a rețelei de școli medii. Conform bucpress.ro, liderii asociațiilor naționale românești din regiunea Cernăuți au atenționat în repetate rânduri autoritățile ucrainene că aceste reforme pot afecta accesul la învățământ în limba maternă a etnicilor români. În urma descentralizării, școlile vor fi finanțate de comunitățile teritoriale unite.

Mămăliga este o comună creată recent din care fac parte mai multe sate românești și unul cu ucrainean. Reorganizarea afectează doar școlile românești. Instituția de învățământ din statul cu etnici ucraineni va funcționa ca și până în prezent.