Peste jumătate dintre cetățenii din Uniunea Europeană cu vârsta între 16 și 74 de ani au declarat că în 2020 au căutat informații online legate de răni, boli, nutriție sau îmbunătățirea sănătății. Ponderea în România este de doar 28%.

Potrivit datelor publicate marți de Eurostat, căutarea online de informații legate de sănătate este populară în statele din nordul și vestul Europei - în Finlanda, 77% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au declarat că au căutat online astfel de informații în 2020, în timp ce în Olanda ponderea a fost de 76%, Danemarca - 72%, Germania - 70%.

La polul opus, cele mai mici ponderi au fost înregistrate în România - 28% - și Bulgaria - 29%.

În Uniunea Europeană, 55% dintre cetățeni au căutat online informații legate de sănătate în 2020. De asemenea, 20% din cetățenii UE au declarat că și-au făcut online o programare la un medic generalist. În plus, 13% au accesat alte servicii de sănătate via un site web sau o aplicație în loc să facă o vizită în persoană la spital sau la doctor, în timp ce 11% din cetățenii UE și-au accesat online dosarul care conține informațiile referitoare la starea lor de sănătate.

În ultimul deceniu, ponderea celor care au căutat online informații legate de sănătate a crescut în marea majoritate a statelor membre UE. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Cehia (41 de puncte procentuale) și Cipru (40 de puncte procentuale), urmate de Spania (34 puncte procentuale), Irlanda și Croația (ambele cu 33 de puncte procentuale). În România, ponderea celor care au căutat online informații legate de sănătate a crescut cu doar nouă puncte procentuale în ultimul deceniu.