Cele peste o sută de cazuri de rujeolă raportate DSP Cluj sunt cazuri ușoare, care nu au necesitat internare și a căror principală cauză este neadministrarea vaccinului. 80% din cazuri sunt copii nevaccinați, spune Direcția de Sănătate Publică.

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moisescu, a declarat corespondentului News.ro că în județul Cluj s-au raportat 101 cazuri de rujeolă, în zona municipiului Dej, fiind vorba, în mare parte, despre copii nevaccinați la termen.

Din totalul de cazuri, 37 au fost confirmate, 55 sunt cazuri probabile iar 9 au fost infirmate. De asemenea, 64 dintre aceste cazuri sunt copii nevaccinați, iar 21 sunt copii cu vârste mai mici de un an care s-au îmbolnăvit înaintea de a fi eligibili pentru vaccinare.

"Sunt cazuri din zona municipiului Dej, unde au mai fost probleme. La Cluj nu sunt cazuri grave care să fi necesitat internare. Până la urmă, 80 la sută dintre aceste cazuri sunt copii nevaccinați, în condițiile în care vaccin este tot timpul și cu asta nu au fost probleme. Nu pricep de ce nu merg la vaccin”, a declarat Mihai Moisescu pentru News.ro.

În județul Arad, epidemia de rujeolă durează de șase luni, conform șefului Direcției de Sănătate Publică, Constantin Cătană. Acesta a declarat corespondentului News.ro că de la declanșarea epidemiei au murit doi bebeluși, având sub un an, care nu erau vaccinați.

Conform sursei citate, 113 cazuri au fost înregistrate în ultimele șase luni, cu mai multe focare în județ, însă nu au fost luate măsuri de carantină în spitale.

Ministerul Sănătății a anunțat, miercuri, existența unei epidemii de rujeolă în România, condamnând campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor.

Trei copii cu vârsta sub un an au murit și alți 675 au fost diagnosticați cu rujeolă în 23 de județe, în primele opt luni ale anului, potrivit Ministerului Sănătății, care precizează că anul trecut au fost șapte cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces.

"Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an", se arată într-un comunicat de presă.

În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR, asigură Ministerul Sănătății.

Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup.