Consiliul General al Municipiului București a aprobat proiectele propuse de primarul Gabriela Firea vizând testarea de COVID-19 a 250.000 de elevi și profesori din București cu bani de la Primăria Capitalei.

Persoanele care se înscriu pentru testare vor primi un sprijin financiar în valoare de 200 de lei/beneficiar ce va fi decontat unităților de specialitate în testare RTC-PCR afiliate proiectului.

Impactul bugetar este de 55 milioane lei pentru cele două proiecte.

Proiectul care vizează testarea a până la 250.000 de elevi se numește "Școli sănătoase în București" a fost adoptat de Consiliul General cu 38 de voturi ''pentru'' și cinci abțineri, iar impactul bugetar este de 50 de milioane de lei, scrie HotNews.

Potrivit notei de fundamentare, beneficiarii vor fi elevii înscriși în anul școlar 2020-2021 în unitățile de învățământ de pe raza municipiului București care manifestă simptome de îmbolnăvire precum febră, tuse, strănuturi repetate, roșu în gât, la triajul epidemiologic realizat de către personalul medical al instituției de învățământ.

În ceea ce privește testarea profesorilor, acesta a fost adoptat cu 40 de voturi ''pentru'' și 6 abțineri și vizează modificarea programului "Testăm pentru a salva economia și locurile de muncă", prin suplimentarea numărului de beneficiari de la 3.000 la 27.000. La ședința de luni, față de categoriile prevăzute anterior, a fost introdus și personalul din învățământ.

Astfel, vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 200 lei: angajații farmaciilor, angajații din domeniul alimentației publice, reprezentanții mass-media, angajații firmelor de curierat, personalul didactic și personalul auxiliar ce își desfășoară activitatea în unitățile de învățământ din ciclul preșcolar, primar, gimnazial și liceal din municipiul București, care vor solicita participarea, în mod voluntar, la efectuarea testării PCR, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Impactul bugetar este de 5.442.000 lei.

Tot la propunerea primarului general Gabriela Firea a fost aprobată de CGMB cu 32 de voturi pentru (majoritatea PSD-ALDE) proiectul "Testare pentru depistarea anticorpilor COVID-19"

Acesta vizează testarea unui număr de 60.600 de beneficiari formați din personalul medical și auxiliar, cadre didactice și personal auxiliar, lucrători din transportul public, ce-și desfășoară activitatea pe raza municipiului București, iar în urma testului vor afla dacă au avut boala și au căpătat imunitate.

Bugetul proiectului este de 1.333.200 lei, mai scrie HotNews.