Ambasada Federației Ruse susține că e falsă informația lansată de Serviciu de securitate al Ucrainei, potrivit căruia serviciile speciale ruse au planificat incendierea a două școli cu predare în limba română din regiunea Cernăuți.

Șeful adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Viktor Kononenko, a declarat, vineri, că serviciile speciale ruse au planificat incendierea a două școli cu predare în limba română din regiunea Cernăuți, transmite agenția RBC, citată de Rador și Radio Chișinău. Potrivit oficialului ucrainean, pentru realizarea acestui plan, serviciile speciale ruse l-au recrutat David Ponomariov, cetățean al Federației Ruse. Kononenko a explicat că serviciile speciale ruse le-au transferat bani în avans celor care urmau să incendieze școlile, persoane identificate deja de autoritățile din Ucraina. Presa nord-bucovineană scrie că cele două școli vizate de serviciile secrete rusești se află în localitatea Pilipăuți, raionul Herța, și în Ostrița, raionul Noua Suliță.

Duminică, MAE de la București a condamnat ferm orice acțiune împotriva unor școli cu predare în limba română din Ucraina: ”Am luat notă cu preocupare de informațiile prezentate public de Serviciul de Securitate al Ucrainei privind tentativele de incendiere a unor școli cu predare în limba română din regiunea Cernăuți", se arată într-un răspuns transmis Agerpres.

Ministerul a mai precizat că, în prezent, întreprinde demersurile necesare privind obținerea de elemente suplimentare referitoare la circumstanțele producerii acestor tentative, precum și la modul în care au acționat autoritățile ucrainene în drept în această situație.

Luni, Ambasada Federației Ruse a precizat pe Facebook că ”mai multe surse din mass-media din România cu ușurință au cules și au reprodus în masă o știre falsă, lansată de așa-zisul Serviciu de securitate al Ucrainei (SBU), care, după cum știe bine toată lumea, are mai mult de 10 de ani de când este o instituție controlată de către CIA în această țară”.

Misiunea diplomatică a comentat și reacția MAE român: ”Chiar și Ministerul român de Externe nu a rămas deoparte și și-a exprimat «îngrijorarea cu privire la»".

Ambasada rusă acuză regimul de la Kiev că dorește să distragă atenția vecinilor săi de la politică de ucrainizare forțată, pe care o urmărește în mod constant, și care s-a manifestat ”cel mai viu” prin adoptarea ”Legii Educației" cu caracter discriminatoriu. 

 

”Actuala provocare din partea SBU vizează, printre altele, și prezentarea Rusiei drept inamicul comun, pentru a obține de la București, Budapesta și Varșovia un refuz de a contracara împreună încălcarea masivă a drepturilor compatrioților lor în Ucraina, precum și pentru a-i convinge că pe acestă temă nici nu este necesar să-și readucă aminte de discriminarea limbii ruse, pe care o vorbește cea mai mare «minoritate națională» a țării”,

susține Ambasada Rusiei la București. 

Misiunea diplomatică vorbește de ”născociri ordinare ciudate ale neo-naziștilor ucraineni”, care beneficiază de un sprijin larg de la Washington, astfel de provocări fiind destinate intoxicării ”la maxim” a atmosferei relațiilor României, Ungariei, Poloniei și a Uniunii Europene în ansamblu, cu Rusia, și pentru ”a submina perspectivele de normalizare pragmatică a relațiilor interstatale și de detensionare politico-militară și în cadrul casei noastre europene comune”.