Majoritatea tinerilor europeni (71% dintre respondenții români) între 16 și 30 de ani se simt marginalizați în țările lor, ca urmare a efectelor crizei economice, dar puțini vor să emigreze din acest motiv, arată un Eurobarometru, comandat de PE.

O majoritate absolută dintre respondenții din 20 de state membre au declarat că se simt marginalizați, media la nivel european fiind de 57% (cu un maxim de 93% în Grecia și un minim de 27% în Germania). Numărul celor care se consideră excluși a fost foarte ridicat în țările cele mai afectate de criza economică. În România, 71% dintre respondenți au această părere.

Deși se simt excluși, doar 15% dintre tinerii europeni se simt motivați să-și părăsească țara de origine din cauza crizei, deși răspunsurile variază considerabil la nivel național și pe acest subiect (1% - Germania, 51% - Cipru, 34% - România).

61% dintre tinerii europeni (51% în cazul României) nu doresc să studieze sau să lucreze într-o altă țară UE, în timp ce 32% (44% în cazul României) ar dori să facă acest lucru. La nivelul întregii Uniuni Europene, 88% dintre cei cu vârsta între 16 și 30 de ani (85% în cazul României), nu au călătorit niciodată într-o altă țară UE pentru a studia sau pentru a munci. 

90% dintre respondenți (89% în cazul României) consideră că este important să învețe despre UE și despre cum funcționează instituțiile acesteia și puțin peste jumătate (51% la nivelul UE, 37% în cazul României) consideră că votul la alegerile pentru Parlamentul European este cea mai bună metodă de a participa în mod eficient la viața publică a Uniunii.

Dintre tinerii europeni, care sunt foarte activi pe rețelele sociale, 46% (49% în cazul României) consideră că aceste rețele reprezintă "un progres pentru democrație, deoarece permit tuturor să participe la dezbaterea publică".

În schimb, 27% (atât la nivelul UE, cât și al României) cred că acestea reprezintă "un risc pentru democrație, din cauza potențialei utilizări necorespunzătoare a datelor cu caracter personal".

Cercetarea sociologică a fost efectuată între 8 și 25 aprilie 2016, pe un eșantion de 10.294 de tineri din cele 28 de state membre, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, existând diferențe semnificative de la un stat la altul în ceea ce privește răspunsurile înregistrate, potrivit unui comunicat al Biroului de Informare al Parlamentului European.

Rezultatele sale sunt publicate în contextul în care Parlamentul European organizează în perioada 20-21 mai la Strasbourg Evenimentul European pentru Tineret (European Youth Event – EYE 2016), la care vor participa peste 7.500 de tineri din toate țările UE.