Primarul Capitalei a anunțat marți că renunță la taxa Oxigen și i-a acuzat pe bucureșteni că nu-și doresc măsuri antipoluare și restricții de trafic.

Gabriela Firea a afirmat, într-o conferință de presă, că în cele cinci zile cât a durat consultarea publică a primit peste 60.000 de mesaje și 1.500 de petiții din partea bucureștenilor. Peste 90% dintre cei care i-au scris i-au comunicat că nu vor restricții de trafic și vignieta antipoluare. Firea a mai spus că cetățenii din București "resping ideea de restricție și de vignietă": "Nu suntem dispuși să fim de acord cu o măsură care s-a aplicat cu succes în întreaga Europă".

Pe de altă parte, ea a susținut că, înainte de a propune taxa Oxigen, făcuse un sondaj "foarte serios și bine fundamentat" care arăta că bucureștenii își doresc măsuri antipopulare, precum taxe antipoluare și anticongestie, precum și restricții de trafic. 

 "Vrem să avem mai multe autoturisime poluante în trafic? Se pare că da", a conchis primarul.

Ea a mai explicat că nu a avut timp să organizeze un referendum pe această temă, în condițiile în care taxa urma să fie aplicată de la 1 martie. 

Primarul a susținut că cei care vor să lupte împotriva poluării sunt "minoritari", dar ea nu abandonează lupta și se va duce și va protesta "fizic": "Ne vom intensifica presiunea legitimă asupra Guvernului pentru realizarea centurii ocolitoare a Capitalei".

Ea i-a certat pe cei care-și cumpără mașini străine la mâna a doua în loc să cumpere mașini românești noi.

Totodată, Gabriela Firea a precizat că Bucureștiul nu e cel mai poluat oraș din România și a solicitat Guvernului măsuri antipoluare pentru marile orașe.

Ea a mai spus că, dacă va câștiga un mou mandat, nu va reveni cu vignieta, pentru că bucureștenii nu vor astfel de măsuri.