Fostul ministru liberal al Sănătății, Eugen Nicolaescu, a declarat, întrebat dacă a primit informări de la SRI pe perioada mandatelor, că a primit foarte multe informări, dar nu despre dezinfectanții din spitale, ci despre infecțiile nosocomiale.

"Am spus-o și-o repet, din ce-mi aduc aminte, n-am primit nici un fel de informare pe asemenea temă, adică în spitalele românești sunt licitații trucate, ca să poată fi avantajată o firmă pentru dezinfectanți sau că dezinfectanții sunt necorespunzători. Sigur, informări referitoare la infecții nosocomiale, prin care erau pacienți care reclamau, asta da și atunci sigur că se sesizau spitalele respective, care au competența și obligația legală să se ocupe de infecțiile nosocomiale", a afirmat, marți, la RFI, Eugen Nicolăescu.

Referitor la ce s-a întâmplat mai departe cu informațiile secrete primite de la SRI, Nicolăescu a explicat că "în mod normal”, ministrul ia act de ele, dosarele pleacă înapoi la Serviciul Român de Informații.

"Evident că-ți făceai o notiță sau două pe principalele teme care erau ridicate și pentru care trebuia să cauți rezolvări, chemai responsabilii din minister, trasai sarcinile și așteptai rapoartele cu măsurile de realizare", a mai spus fostul ministru al Sănătății.

Gazeta Sporturilor a dezvăluit, luni, că SRI știa de opt ani de problemele cu dezinfectanții și a informat miniștrii, premierii și președinții.

După dezvăluirile GSP, SRI a transmis un comunicat în care a precizat informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate.

"În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară", a anunțat SRI, precizând că a trimis în ultimii cinci ani circa 100 de informări, "inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești”.

SRI a mai precizat că printre beneficiarii legali ai informărilor pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, prim-ministrul și președintele României.