Primarul general, Gabriela Firea, anunță introducerea de la 1 ianuarie 2020 a unei viniete pentru accesul în centrul orașului a tuturor mașinilor care nu sunt înmatriculate în București sau Ilfov. Mașinile sub Euro 4 nu vor mai avea acces în centru.

Vinieta ar urma să coste 10 lei pe zi, 75 de lei pe lună sau 1.900 de lei pe an.

De asemenea, toate mașinile cu normă de poluare sub Euro 4 nu vor mai avea acces în centrul Bucureștiului. Pentru mașinile înmatriculate în București sau Ilfov cu normă de poluare sub Euro 4, interdicția va fi valabilă de anul viitor.

"Propun un proiect de hotărâre după modelul altor capitale europene, care instituie vinieta electronică pentru circulația rutieră din București pentru autoturismele înmatriculate în alte orașe sau state, dar și pentru autoturismele poluante din București sau Ilfov, care tranzitează zonă centrală a Capitalei", a anunțat Gabriela Firea în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit edilului, în zona București-Ilfov sunt 1,6 milioane de mașini, iar dacă hotărârea va fi aprobată de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), 400.000 dintre acestea nu vor mai avea acces în centrul orașului.

Proiectul se va afla în dezbatere publică timp 45 de zile, iar oamenii sunt îndemnați să vină cu propuneri și sugestii pentru îmbunătățirea acestuia.

+++

Consilierul general al PNL, Ciprian Ciucu, este de părere că măsurile pe care le anunță Gabriela Firea azi sunt exact măsurile pe care trebuia să le ia după mai bine de 3 ani de mandat.  

"Sunt genul de măsuri cu caracter restrictiv care se iau la sfârșit, după ce ai creat alternativele: transport comun decent și de încredere, transport alternativ, parcări la intrarea în oraș, șosea de centură șamd. Este vorba de acele măsuri mai complicate, mai grele, proiecte de infrastructură care nu sunt la îndemâna acestui primar incompetent. Cu toate acestea, voi susține aceste măsuri, chiar dacă pune carul înaintea boilor, pentru că situația este extrem de periculoasă pentru sănătatea bucureștenilor. Urmează că noi să facem de la anul lucrurile cum trebuie făcute, în ordinea lor logică", a scris Ciucu pe pagina personală de Facebook.