Românii au luat cu asalt benzinăriile din țară, speriați că războiul din Ucraina ar putea duce la scumpirea carburanților. Autoritățile încearcă să calmeze lumea și transmit că nu sunt motive de îngrijorare.

În București, la unele benzinării cozile se întind pe sute de metri, iar șoferii spun că vor sa facă plinul mașinilor de teamă că prețurile la benzină și motorină vor crește mai mult.

Cozi s-au format și în mai multe orașe din zona Ardealului, oamenii fiind și acolo panicați de prețurile care tot urcă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis miercuri că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării.

„Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”, a scris ministrul pe pagina lui de Facebook.

Și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis miercuri seara că nu există motive reale pentru creșteri accelerate de prețuri în România.

„Țara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu  va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a declarat Cărbunaru.

Ulterior, ministrul energiei a revenit cu un nou mesaj, reiterând că există suficiente stocuri, și că vor fi acțiuni ample de control pentru a elimina specula.

„Avem suficiente stocuri, deci NU există argumente pentru creșteri nejustificate și explozive ale prețurilor. Să nu ne lăsăm angrenați într-un război hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate”, a punctat ministrul Virgil Popescu.

+++

Fotograful Christian Filipescu a postat pe pagina sa de socializare imagini din dronă cu mașinile aliniate la stațiile de carburanți din Beiuș, scrie bihon.ro, care mai relatează că în localitatea Topa de Criș prețul a ajuns la aproape 10 lei/ litru, iar în Salonta - 9,99 lei/litru.

Și în Oradea, înainte de lăsarea serii oamenii s-au pus la cozi să își alimenteze mașinile.

Potrivit unui jurnalist din Ploiești, cozi s-au format și acolo în această seară.

Panica, pornită de la creșterea rapidă a prețurilor din ultimele zile 

Prețul carburanților în România a depășit în aceste zile pragul de 8 lei pe litru, arată datele analizate de Agerpres pe baza Monitorului Prețurilor la Carburanți, aplicație lansată de Consiliul Concurenței.

Depășirea pragului de 8 lei pe litru reprezintă un record pentru piața din România și vine în contextul cererii mari de carburanți și al prețurilor ridicate la toate mărfurile pe plan mondial.

Barilul de petrol pe piața europeană a depășit luni 130 de lei și se tranzacționa, marți, cu 125 de dolari, pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia.

Mesaje alarmiste pe rețelele de socializare

EURACTIV.ro a urmărit mai multe rețele de socializare unde sunt propagate mesaje false și alarmiste care anunță că de joi prețul la benzină și motorină va depăși pragul de 10 lei/litru. Spre exemplu, pe TikTok aceste mesaje au adunat mii de reacții din partea oamenilor.

Reporterul EURACTIV.ro a fost la câteva benzinării din București.

Petrom, strada Tunari, Sector 2, București, în jurul orei 20:00

MOL 1, strada Barbu Văcărescu, Sector 2, în jurul orei 20.20

Ministrul Energiei vine cu noi precizări

„Panica s-a creat pe fondul unor prețuri de la granița româno-ungară. Am văzut acel preț de 11 lei/litru de benzină nejustificat, iar în acest sens românii trebuie să știe că în țara vecină, în Ungaria, s-a pus un plafon pe prețul benzinei și motorinei, iar produsul a dispărut de pe piața vecină. Benzinăriile din Ungaria nu mai sunt deschise non-stop și astfel această situație a început să influențeze prețul la frontiera noastră, dar în benzinării independente. Deci la graniță este o excepție și nu vorbim de lipsă de benzină și motorină. De aceea fac apel la români să nu stea la coadă la benzinării pentru că avem combustibilul necesar și nu la prețul dat ca exemplu”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.