Președintele Comitetului privind Vaccinarea, Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți că în zilele următoare va începe imunizarea persoanelor din etapa a III-a în anumite localități cu rata de incidență de 4,5/1.000 de locuitori.

Potrivit lui Gheorghiță, vaccinarea celor din etapa a III-a va începe mai devreme în localitățile: Alba Iulia, Timișoara, Brașov și localitatea Sânpetru, Baia Mare, Zalău, Petroșani, Cluj-Napoca și Giurgiu. 

Potrivit medicului, în aceste zone vor fi deschise centre noi de vaccinare, iar imunizarea se va face cu vaccinul produs de compania Oxford/AstraZeneca.

"Numărul de centre este variabil, în funcție de spațiile disponibile, la nivelul fiecărui municipiu și de resursa umană pe care fiecare municipiu o are disponibilă, ținând cont că acest demers se face foarte rapid și nu avem un timp suficient de pregătire, tocmai pentru a beneficia de această perioadă în care putem să distribuim cu prioritate vaccinuri în municipiile afectate", a mai adăugat acesta. 

"De ce am ales această rată de incidență de 4,5? Peste o rată de incidență de 3 la mia de locuitori localitatea respectivă intră în scenariul roșu și din acest punct de vedere se impun anumite restricții. La o rată de incidență de peste 6 localitatea respectivă intră în carantină și are criterii de carantinare, iar noi ne dorim ca de la 4,5 rată de incidență să putem interveni din punct de vedere medical prin accelerarea campaniei de vaccinare", a explicat Gheorghiță..