Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor și a Holocaustului. Disciplina va fi studiată începând cu anul școlar din 2023-2024.

Legea privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor și a Holocaustului (PL-x 461/18.10.2021) a fost adoptată de către Parlament pe 15 noiembrie 2021.

Legea prevede introducerea disciplinei școlare "Istoria Evreilor. Holocaustul" în planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional.

Cadrele didactice care vor preda disciplina ”Istoria Evreilor. Holocaustul” vor putea beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate, prevede legea. 

Inițiativa legislativă aparține deputaților Silviu Vexler și Ovidiu Ganț, din partea comunității evreiești, respectiv, germane.

Ambasada Germaniei salută această inițiativă și consideră introducerea acestei discipline școlare un prim pas pentru a transmite mai departe cunoștințele despre Holocaust și istoria evreilor, cu precădere tinerei generații. 

”Aceasta este o inițiativă foarte importantă. Numai dacă suntem conștienți de ororile Holocaustului putem acționa împotriva uitării. Este esențial să implicăm elevii pentru a menține vie memoria și pentru a combate antisemitismul, discursul urii și intoleranța. Am învățat în Germania că o abordare deschisă și permanentă a acestui subiect dureros stimulează și înțelegerea reciprocă și toleranța. Mă bucur în special de faptul că această inițiativă legislativă a fost introdusă împreună de deputatul comunității evreiești și cel al minorității germane. Acest lucru ne arată încă o dată cât este de strânsă și bazată pe încredere prietenia dintre cele două minorități”, a declarat ambasadorul german Peer Gebauer, citat într-un comunicat al misiunii diplomatice.

”Combaterea antisemitismului reprezintă totodată și strădania de a repovesti mereu trecutul și de a menține vie memoria. Margot Friedländer, supraviețuitoare a Holocaustului, a spus-o foarte elocvent: «Ce-a fost, nu mai poate fi schimbat, însă nu trebuie să se mai repete. Fiindcă nu vreau ca voi să treceți vreodată prin ceea ce am trecut noi.» Pe cale de consecință, a povesti despre anii întunecați ai Holocaustului este mai ales în interesul generațiilor viitoare. De aceea salut în mod expres faptul că, în curând, în România, se va preda la școală despre Holocaust”, a precizat dr. Felix Klein, Însărcinatul Guvernului pentru viața evreiască din Germania și lupta împotriva antisemitismului.

Programa școlară, manualele și materialele didactice pentru disciplina ”Istoria Evreilor. Holocaustul” vor fi elaborate de către Ministerul educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Au fost invitate să participe la acest proces de dezvoltare și implementare și alte organizații naționale și internaționale, care se ocupă cu studierea Holocaustului.

Administrația prezidențială, Ministerul afacerilor externe, Ministerul culturii, Departamentul pentru Relații Interetnice și Secretariatul de stat pentru Culte vor fi, de asemenea, consultate și implicate în acest demers. 

Legea prevede și premiul național "Constantin Karadja", numit după diplomatul româno-suedez, căruia îi este atribuită salvarea a mii de evrei în perioada Holocaustului.

Premiul se acordă pentru merite deosebite în protejarea memoriei victimelor Holocaustului și combaterea antisemitismului.