Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că izoleta, folosită la începutul epidemiei COVID-19 pentru transportul pacienților la spitale, nu mai este folosită în prezent.

Izoleta a devenit în luna martie obiectul mai multor reportaje realizate de posturile de televiziune, fiind o noutate pentru publicul larg. Persoanele infectate în perioada stării de urgență apăreau că sunt transportate la spitale în aceste izolete, potrivit Radio Europa Liberă.

Situația s-a schimbat după doar câteva luni. Fără să fie anunțat în mod oficial, izoleta nu mai este obligatorie în transportul bolnavilor de COVID-19. Ea a dispărut discret din peisajul legat de coronavirus.

„La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraș ca să putem transporta pe toți. Nu putem aștepta după izoletă. Nici în alte țări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puține”, a declarat Raed Arafat, conform sursei citate.

Secretarul de stat a precizat că ambulanțele se nebulizează, se dezinfectează și li se șterg suprafețele. Acest lucru se întâmplă după fiecare cursă, dar nu în cazul tuturor ambulanțelor care transportă pacienți COVID-19.

„Dacă este o ambulanță care este destinată numai bolnavilor pozitivi COVID, acolo nu este o problemă. Unii spun > În cazul acestor ambulanțe, poate nu se face dezinfecția la fiecare caz, se face la un număr de cazuri, dacă e exclusiv pentru pacienți COVID-19”, a adăugat Raed Arafat.