Românii continuă să aibă încredere în UE și, pentru prima dată - potrivit unui sondaj - cred că vocea lor începe să fie auzită, spre deosebire de bulgari. În schimb, vecinii noștri sunt mai optimiști în privința aderării la Schengen și în Zona Euro.

Reprezentanța Comisiei Europene în România a comandat un sondaj, realizat de Mercury Research, reprezentativ la nivel național, care să acopere subiecte precum aprobarea statutului de membru al Uniunii Europene, viitorul Europei și rolul României în Uniune. Un sondaj similar a fost realizat și în Bulgaria.

Șefa Reprezentanței CE la București, Angela Cristea, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că se pot extrage trei mesaje cheie din aceste sondaje:

Potrivit sondajului, 54% dintre români cred că că vocea lor e auzită, fiind pentru prima dată când există o majoritate în acest sens. 57% dintre bulgari au încredere în UE, dar doar 36% sunt de părere că vocea lor e auzită, dar - a explicat Angela Cristea - procentul scăzut ar putea proveni din modul în care a fost pusă întrebarea. 

86% dintre români au o atitudine pozitivă sau neutră față de UE, iar 14% au o atitudine negativă. Procente foarte apropiate s-au înregistrat și la bulgari - 84% au o atitudine pozitivă sau neutră și 16% - negativă.

Atuuri principale ale UE:

România: 48% - relațiile bune dintre statele membre, 46% - respectarea drepturilor omului, a democrației și statului de drept și 41% - capacitatea UE de a promova pacea și democrația dincolo de granițele sale.

Bulgaria: 30% - relații bune cu celelalte state membre, 25% - respectarea drepturilor omului, a democrației și statului de drept, 15% - capacitatea UE de a promova pacea și democrația dincolo de granițele sale.

Trei avantaje ale apartenenței la UE:

România: 

  • un membru al familiei și-a găsit de lucru într-un alt stat membru - 35%
  • acces la mai multe bunuri și piețe - 33%
  • impactul pozitiv al fondurilor europene asupra regiunii în care trăiesc - 30%.

Bulgaria:

  •  oportunitatea de a călători fără restricții
  • infrastructura îmbunătățită
  • îmbunătățirea condițiilor de trai în orașele mici și mari prin investițiile cu fonduri UE.

Dezavantaje:

România:

  • scăderea puterii de cumpărare - 67%
  • achițizionarea de terenuri sau proprietăți imobiliare de către străini - 57%
  • exodul de creiere - 56%.

Bulgaria:

  • scăderea puterii de cumpărare - 50%
  • achițizionarea de terenuri sau proprietăți imobiliare de către străini - 25%
  • exodul de creiere - 44%.

Bulgarii sunt mai optimiști decât românii în ceea ce privește aderarea țării lor la Spațiul Schengen - 77% și la Zona Euro - 78%. Doar 45% dintre români cred că România va adera la Schengen și 55% - la moneda unică. 

Atât bulgarii, cât și românii preferă scenariul 6 privind viitorul UE.

Domeniile pe care UE ar trebui să se concentreze în viitor:

  • ocuparea forței de muncă și creștere economică: 62% dintre români și 61% dintre bulgari,
  • sănătate - 43% dintre români și 38% dintre bulgari,
  • migrație - 35% dintre români și 38% dintre bulgari,
  • educație - 35% dintre români și 25% dintre bulgari,
  • protecția mediului - 30% dintre români, 14% dintre bulgari.

 

"La 10 ani de la aderarea la UE, Bulgaria este încă una dintre cele mai euro-optimiste țări. În același timp, bulgarii au devenit mai conștienți atât de drepturile, cât și de obligațiile pe care le au în calitate de cetățeni. Experiența a generat un oarecare euroscepticism, însă deocamdată rămâne în umbra opiniilor pozitive despre UE",

a declarat, într-o înregistrare video, șeful Reprezentanței CE la Sofia.

Consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan a scos în evidență părerea românilor privind guvernarea, precizând că "ADN-ul nostru în materie de guvernare s-a schimbat".

"Acest sondaj merge în logica pe care o promovăm în ultimele luni, aceea de a căuta să calibrăm activitatea noastră în plan european mai mult cu așteptările cetățenilor. Ne dorim ca România să joace un rol mai important în plan european și acest lucru se va întâmpla în mod inevitabil în prioada următoare, pentru că avem, pe de o parte, Președinția Consiliului UE și, de cealaltă parte, avem momente care vor crește importanța țării noastre în spațiul comun european…Mergem în această direcție, care este menționată în diferite intervenții publice, de a face parte din nucleul dur european", a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu. 

În contextul unei întrebări privind fraudarea de fonduri europene de către președintele Camerei Deputaților și al PSD, Liviu Dragnea, Negrescu a declarat că Președinția Consiliului UE "va fi a fiecărui român. Și este despre ei… Această Președinție nu e a unui ministru, nu e a unui minister, nu e a unui guvern, ci e a fiecărui român … e exercitată de Guvernul României împreună cu Administrația Prezidențială".

Sondajul complet pentru România, aici.

Sondajul complet pentru Bulgaria, aici.