În timp ce guvernele lumii și-au petrecut cea mai mare parte din 2020 încercând să controleze pandemia de coronavirus, dicționarul Collins a anunțat că "lockdown" a fost desemnat cuvântul anului, relatează marți agenția DPA, citată de Agerpres.

Potrivit Collins, cuvântul pe care îl definește drept "impunerea unor restricții stricte privind călătoriile, interacțiunea socială și accesul la spațiile publice" a fost ales pentru că reprezintă o "experiență unificatoare pentru miliarde de oameni din întreaga lume".

Șase din zece cuvinte selectate pe lista scurtă au fost asociate pandemiei, printre acestea numărându-se "coronavirus", "autoizolare" și "distanțare socială".

La nivel mondial au fost înregistrate peste 50,2 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus și peste 1,2 milioane de decese asociate COVID-19, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Collins a precizat că a înregistrat peste 250.000 de utilizări ale cuvântului "lockdown" în 2020, prin comparație cu doar 4.000 în anul precedent.

Printre cuvintele incluse pe lista scurtă s-a numărat și "TikToker", pe care Collins îl definește drept "o persoană care distribuie sau apare în mod regulat în înregistrări video pe TikTok", o aplicație de partajare video.

Cuvântul "BLM", prescurtarea "Black Lives Matter", a figurat, de asemenea, pe lista scurtă, notează DPA. Collins îl definește drept "o mișcare care face militează împotriva violenței și opresiunii rasiale". BLM a început sub forma unei mișcări online declanșate de uciderea adolescentului neînarmat afro-american Trayvon Martin, în 2012, în Statele Unite.