Potrivit informațiilor obținute de Ambasada României la Praga, cinci români au decedat în urma exploziei la uzina chimică din localitatea Kralupy nad Vltavou, Cehia.

MAE anunță că ancheta declanșată de autoritățile cehe este în curs de desfășurare.

Echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Praga a vizitat și unitățile medicale în care au fost internate persoanele rănite pentru a se asigura că printre acestea nu sunt și cetățeni români.

”Ambasada României în Republica Cehă monitorizează cu prioritate situația și menține în permanență legătura cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, inclusiv pentru repatrierea trupurilor neînsuflețite”, precizează Ministerul de Externe. 

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat ”profundul regret” pentru faptul că cetățeni români au căzut victime ale acestui accident.

”Președintele României transmite condoleanțe și este alături de familiile îndurerate ale tuturor celor care și-au pierdut viața în acest tragic accident și urează însănătoșire grabnică celor răniți. Președintele Klaus Iohannis a solicitat autorităților române să întreprindă de urgență toate demersurile necesare pentru ca familiile victimelor cetățeni români să primească asistența de care au nevoie”, conform Administrației Prezidențiale.

Și premierul Viorica Dăncilă a transmis întreaga sa ”compasiune și solidaritate familiilor îndurerate”: ”Sunt în permanentă legătură cu Ministerul Afacerilor Externe, care a luat imediat toate măsurile de urgență și a făcut toate demersurile necesare pentru ca familiile victimelor cetățenilor români să primească asistența consulară de care au nevoie".