Medicul de pe prima ambulanță care a intervenit în cazul lui Ioan Gyuri Pascu nu a folosit corespunzător trusa medicală, respectiv nu a luat aparatul EKG și nici nu a consemnat în fișă refuzul pacientului să îl transporte la spital, scrie News.ro.

Medicul de pe prima ambulanță care a intervenit în cazul lui Ioan Gyuri Pascu nu a folosit corespunzător trusa medicală, respectiv nu a luat aparatul EKG și nici nu a consemnat în fișă că i-ar fi propus pacientului să îl transporte la spital, dar acesta ar fi refuzat, s-a stabilit în urma anchetei interne făcute la Serviciul de Ambulanță București Ilfov (SABIF), potrivit managerului acestei instituții, Alis Grasu, citat de News.ro.

Comisia de disciplină constituită la SABIF l-a audiat pe medicul de pe prima ambulanță care a ajuns la Gyuri Pascu și a identificat două încălcări ale regulamentului intern și fișei postului. Astfel, medicul a nu a respectat obligația de a folosi trusele din dotarea mașinii la toate intervențiile și nici nu a consemnat în fișa de intervenție consimțământul pacientului în ceea ce privește refuzul de a fi transportat la spital, deși declară că a propus acest lucru și a fost refuzat.

"Pentru aceste abateri, comisia a solicitat Comitetului Director al SABIF sancționarea disciplinară a medicului, în conformitate cu prevederile Codului Muncii", a declarat, joi, managerul SABIF, Alis Grasu, care a precizat că va avea loc o ședință a conducerii SABIF prntru stabilirea sancțiunii în cazul medicului.
 
Comisia de disciplină a SABIF și-a declinat, însă, competența în ceea ce privește acuzația de malpraxis și a solicitat înaintarea dosarului către Colegiul Medicilor București.
 
Întrebată dacă ar fi trebuit să i se facă o electrocardiogramă lui Ioan Gyuri Pascu, Alis Grasu a spus că ”este o problemă pe care ar trebui să o elucideze, coroborând datele cu examenul anatomo-patologic, Colegiul Medicilor”.

Ea a mai spus că a fost anunțată despre acest caz în dimineața în care artistul a decedat, menționând că primul anunț l-a primit de la medicul coordonator în jurul orei 05.30.

”La raportul de gardă, la ora 8.00, s-a discutat acest caz și în acel moment ne-am și autosesizat și am început cercetarea administrativă”, a spus Alis Grasu, menționând că medicul i-a comunicat că ”toți parametrii pacientului erau normali, că nu se impunea efectuarea unei electrocardiograme și că nimic nu a pledat către o afecțiune cardiacă”, scrie News.ro.

Managerul Serviciului de Ambulanță București a precizat că toate mașinile de consultații la domiciliu au aparat pentru electrocardiografie, defibrilator semiautomat, tensiometru, însă medicul care a intervenit la Gyuri Pascu nu a luat electrocardiograful.

”Era obligată să ia echipamentele, dar dacă nu le-a luat, putea să le ceară”, a afirmat Alis Grasu.

În ceea ce privește cea de-a doua abatere, managerul SABIF a spus că ar fi fost corect ca medicul să consemneze în fișa de intervenție că pacientul a refuzat să fie dus la spital.

”Noi am prevăzut acest lucru în fișa postului, astfel încât medicul să se acopere din toate punctele de vedere că a făcut tot ceea ce trebuie ca să-l convingă pe pacient să adopte cea mai bună atitudine”, a mai spus Grasu.

Alis Grasu a fost întrebată de jurnaliști și de ce nu a anunțat acest caz, răspunzând: ”Nimeni nu m-a întrebat despre acest lucru, în regulamentul de organizare și funcționare sau în contractul de management nu scrie că trebuie să anunți presa sau organele care ne coordonează până când nu avem o concluzie a unei cercetări interne. Nu știam dacă este vinovată sau nu, în momentul în care aveam această concluzie a cercetării administrative pe care am început-o, normal că anunțam Ministerul Sănătății și Colegiul”, potrivit News.ro.

Managerul SABIF a mai spus că, fiind vorba despre un medic care nu a mai avut nicio abatere, trebuie analizată situația într-un ”mod particular”: ”Poate primi ca sancțiune maxim 10% pe trei luni, în niciun caz desfacerea contractului de muncă, până când organele abilitate nu-și spun cuvântul”.