Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a vorbit, într-un interviu pentru News.ro, despre exodul masiv al medicilor români, despre problema medicamentelor și despre corupția din sistemul sanitar, dar și despre măsurile care urmează să fie luate.

Vlad Voiculescu a anunțat că va lua măsuri "care nu vor rămâne "pe hartie" pentru a-i opri pe doctori să părăsească țara, în căutare de salarii mai mari și condiții mai bune în alte state europene și spune, legat de situația medicamentelor, că este mult mai gravă decât și-o imagina.

"Avem în lucru o premieră pentru România - Strategia națională pentru resursa umană. Nu va fi o bucată de hârtie, ci va fi însoțită și de un plan de măsuri cu efect imediat. Avem în vedere o așezare mai bună a sistemului din punct de vedere al resursei umane și retenției resursei umane. (...) Sunt sigur că sensul și vocația este unul dintre motivele pregnante pentru care cineva merge să studieze Medicina. Nu cred că tinerii rezidenți își doresc să părăsescă țara. Noi trebuie să luăm asta foarte în serios și să ne gândim cine am vrea să ne trateze peste câțiva ani. Am vrea să ne trateze cei mai buni sau am vrea să îi pierdem pe cei mai buni", a declarat Vlad Voiculescu pentru News.ro.

Ministrul Sănătății explică cum România este pusă în situația de a importa în regim de nevoi speciale medicamente sau chiar vaccin, la un preț foarte mare, în condițiile în care distribuitorii preferă să nu le mai aducă pentru că nu rentează pentru companii.

"Fapul că medicamentele dispar, știam înainte să ajung aici. Nu mă așteptam ca lucrurile să stea așa de rău. Medicamente care au fost în România dispar, iar medicamente care sunt inovative vin în România foarte târziu.

În privința medicamentelor ieftine care dispar, pur și simplu pentru unii distribuitori nu mai are sens să distribuie acele medicamente în România. (...) Focusul meu este chiar pe aceste medicamente ieftine care există pe piață de zeci de ani și pe care OMS le cuprinde în lista medicamentelor esențiale. Pricipala mea temă este ca aceste medicamente din lista OMS de medicamente esențiale să fie prezente pe piața românescă în cantitățile necesare și la prețurile cât mai bune. Și, dacă se poate să evităm aceste importuri pe nevoie speciale. Un principiu clasic de management spune că o problemă o rezolvi acolo unde a apărut. Și ca să o rezolvi trebuie să știi că ea există. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este o raportare corectă și o monitorizare a lipsei medicamentelor. La asta lucrăm și vom veni cu o soluție cu care eu unul mă voi simți confortabil", a afirmat ministrul Sănătății pentru News.ro.

În plus, Voiculescu își dorește o selecție mult mai riguroasă și temeinică a managerilor de spitale, care să țină cont de opiniile pacienților, de cât de mulțumiți sau nemulțumiți au fost aceștia la externare.

Ministrul Sănătății mai spune și că proiectele de investiții nu mai trebuie făcute "pe genunchi", iar că la începutul lunii septembrie vom avea un mecanism de prioritizare și monitorizare a investițiilor din sistemul sanitar.

"Modul în care arată infrastructura spitaliceacă din România în acest moment este exact efectul lucrului pe genunchi, al studiului de fezabilitate făcut rapid, din nou pe genunchi, poate câteodată cu firme prietene, poate câteodată cu firma care are cea mai ieftină ofertă, cel mai ieftin serviciu", a subliniat Voiculescu.

Ministrul Sănătății avertizează că o catastrofă precum cea din Italia ar fi o provocare majoră pentru sistemul sanitar din România, care nu este pregătit, el precizând că nu se referă la mobilizarea personalului medical, care este "exemplară", ci la infrastructura spitalicească întrucât multe unități medicale funcționează în clădiri foarte vechi.

"Nu, nu este pregătit sistemul sanitar. Mi-ar fi plăcut să pot spune altceva. În momentul acesta, cred că o catastrodă de genul acesta ar fi o provocare majoră pentru sistemul de sănătate. Și mă refer, vreau să fie foarte clar, la infrastructură. Pentru că, așa cum știm cu toții, avem multe spitale vechi, Nu mă refer la mobilizarea echipei medicale și de intervenție în situații de criză, în catastrofe. De aceea, în urmă cu o săptămână am început evaluarea infrastructurii spitalelor pentru a vederea care este situația din punct de vedere al riscului sismic", afirmă Voiculescu.