S-a rupt podul peste râul Siret care face legătura între Sagna și Luțca din județul Neamț. Podul a fost inaugurat acum 6 luni de baronul PSD din județ, Ionel Arsene. Ministerul dezvoltării spune că podul nu a fost finalizat.

Din primele informații transmise de ISU Neamț, sunt surprinse un autocamion și o autoutilitară, potrivit stiri-neamt.ro.

O victimă a fost scoasă din autocamion de către participanții la trafic.

„Astăzi, 9 iunie, în jurul orei 14.15, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sagna au fost sesizați cu privire la faptul că podul ce traversează râul Siret (DJ 207 A) dintre localitățile Luțca-Sagna, s-a rupt. Din primele date, un autocamion și o autoutilitară circulau pe podul în cauză, din direcția Roman spre Sagna, în urma evenimentului rezultând rănirea conducătorului autocamionului, în vârstă de 56 de ani. Imediat, la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje din cadrul Poliției municipiului Roman și Serviciului Rutier Neamț. Având în vedere că circulația rutieră este blocată, au fost instituite filtre rutiere pentru informarea conducătorilor auto și devierea traficului rutier pe Drumul Național 15 D, Roman – Gâdinți.” – au declarat reprezentanții IPJ Neamț.

Ionel Arsene spunea acum o jumătate de an că podul este rezistent.

"După efectuarea testului, concluzia este că sub această încărcare extraordinară, care în nici un caz nu se va întâlni în practică, podul și structura consolidată în ansamblu prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț va putea fi folosit în condiții de siguranță. Anul trecut podul a intrat în reparații capitale, pentru că nu a fost modernizat niciodată de când a fost construit, adică de mai bine de 50 de ani, și nu mai prezenta siguranță în exploatare. Acum, că avem și rezultatul testului unei verificări de forță, pot afirma că încă 50 de ani, la Luțca, peste râul Siret, se va circula în condiții de siguranță datorită unei investiții derulate de către Consiliul Județean Neamț", spunea Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, citat de neamt.press.ro.

Firma care a construit podul hobanat de la Luțca, „garantat” de baronul PSD Ionel Arsene, este Darcons SRL din localitatea Cordun, județul Neamț, iar proiectantul este firma Alido Proiect din Piatra Neamț, potrivit unor documente consultate de G4media.ro.

Potrivit Monitorului oficial, Darcons SRL din localitatea Cordun, județul Neamț, este deținută de Romică Rotaru. Între 2006-2008, acesta a fost vicepreședinte din partea PSD al Consiliului Județean Neamț și este tatăl lui Alexandru Rotaru, fost deputat PSD de Neamț în legislatura 2016 – 2020. Potrivit ultimei declarații de avere, fostul deputat Alexandru Rotaru a declarat un cadou de nuntă de 400.000 de lei, adică peste 80.000 de euro.

Ministerul dezvoltării spune că podul nu a fost finalizat

Din punctul de vedere al Ministerului dezvoltării, obiectivul de investiții nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepție la Terminarea lucrărilor.

”Lucrările la acest pod nu sunt finalizate și recepționate, așadar, obiectivul nu putea fi dat în folosință. Reabilitarea podului pe DJ 207 A km 6+591, peste râul Siret, la Luțca (jud. Neamț) se realizează prin Programul Național de Dezvoltarea Locală (etapa a II-a).Conform contractului de finanțare încheiat între Ministerul dezvoltării și Consiliul Județean Neamț, valoarea finanțării, alocată prin PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei). Încheierea contractului pentru execuția efectivă a lucrărilor se face între autoritatea contractantă (în acest caz, Consiliul Județean Neamț) și firma responsabilă cu proiectarea și execuția lucrărilor.Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni (începând cu data de 23.07.2020), termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022”, precizează Ministerul.

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a dispus ca reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții să se deplaseze de urgență la fața locului pentru a verifica stadiul lucrărilor, iar rezultatele acestor verificări vor fi făcute publice.