Primăria și Guvernul vor acoperi cel puțin două treimi din prețul gigacaloriei pentru populație, a spus primarul Capitalei, Nicușor Dan, după o discuție cu premierul interimar.

„Până la 1 noiembrie 2021, pe Municipiul București (raportul dintre prețul suportat de autorități și cel suportat de populație - n.r.) era doi la unu. Adică două părți plătea Primăria, o parte plătea cetățeanul. Ce am spus eu este că raportul acesta nu o să fie mai mic. Adică, Primăria plus Guvernul o să plătească cel puțin două treimi”, a explicat Nicușor Dan, într-o declarație acordată presei după o întâlnire cu premierul interimar Florin Cîțu.

ANRE a majorat puternic costul gigacaloriei livrate populației în mai multe orașe pe fondul scumpirii gazelor naturale începând cu 1 noiembrie.

În urma acestor decizii, premierul interimar a discutat luni cu primarii orașelor care au sisteme de termoficare centralizate despre ajutorul pe care îl poate oferi Guvernul.

„ANRE a fixat tariful abia acum, pe 1 noiembrie. Discuția cu prim-ministrul a fost luni, la 16,30. În urma acelei discuții, fiecare primar a trimis, prin intermediul Asociației Municipiilor, solicitarea care s-a centralizat marți după-amiază. Această solicitare este pe masa Guvernului. Răspunsul trebuie să îl dea Guvernul, dar eu cred că, din ce am vorbit cu prim-ministrul, este foarte decis să rezolve repede problema asta”, a spus Nicușor Dan.

Una dintre variante, potrivit primarului, ar fi chiar revizuirea prețului de producție.

„Soluția cea mai echitabilă este ca Guvernul să intervină astfel încât acel preț fixat de ANRE, de producție, care este obligatoriu pentru toate sistemele orașelor care transportă și distribuie mai departe, să coboare. Adică anul trecut acest preț era cam 195 de lei. Anul acesta este 380 de lei, așa cum a fost fixat de ANRE. Ceea ce poate să facă Guvernul, subvenționând gazul pe care acești producători de energie îl primesc, să scadă prețul de producție care este furnizat de către ANRE”, a indicat el.

În același timp, Primăria Capitalei nu renunță la planul de a achiziționa producătorul de energie ELCEN.

„Noi suntem în București în situația în care avem un distribuitor de căldură, care este Termoenergetica, fostul RADET, și în care avem un mare operator producător, care este ELCEN. Noi am făcut pașii procedurali pentru a achiziționa ELCEN, pentru a avea un singur producător, transportator și distribuitor la nivelul municipiului București. Există un plan de reorganizare, ELCEN este în insolvență și ne trebuie un avans de 30% din valoarea de 1.075.000.000 lei”, a spus primarul.

Dar acești bani nu există și Nicușor Dan a discutat cu prim-ministrul interimar posibilitatea de a ajuta municipalitatea să ia un împrumut, astfel încât să poată să achite această primă tranșă.

„Nu există banii aceștia acum și nu vor exista dacă Guvernul nu ne ajută. Nu cerem bani de la Guvern. Cerem numai să ne extindă limita de îndatorare, pentru că Bucureștiul, spre deosebire de capitalele europene, este un oraș foarte-foarte puțin îndatorat. Deci, banii aceștia nu există acum. Sperăm ca Guvernul să înțeleagă problema și să ne ajute, ca să avem niște bani cu care să plătim prima tranșă”, spunea în urmă cu câteva luni Nicușor Dan.

Pe 1 septembrie, Consiliul General al Capitalei a adoptat un proiect de hotărâre privind aprobarea acțiunilor necesare în vederea realizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) prin transferul de activitate de la ELCEN SA la Compania Municipală Termoenergetica București SA.