Nu există garanții privind menținerea nivelului actual de finanțare a programelor de coeziune în viitorul cadru bugetar multianual, dar reducerea va fi ”mai mică de 10%, probabil aproape de 5%”, susține comisarul pentru Buget, Gunther Oettinger.

Declarația a fost făcută joi în cadrul unei întâlniri cu Alianța pentru coeziune, o mișcare paneuropeană formată din asociații care reprezintă regiunile și orașele europene, relatează EurActiv.com. 

Comisarul german a dat asigurări că obiectivul său este să stabilizeze politica de coeziune, nu să o afecteze. 

Oettinger a reamintit de sprijinul de care a beneficiat reunificarea germană prin intermediul fondurilor structurale, dar a explicat că au fost făcute două greșeli majore în negocierea bugetului UE 2014-2020.

Una a fost acceptarea de către liderii europeni a propunerii fostului premier britanic David Cameron de reducere, pentru prima dată, a bugetului Uniunii. A doua greșeală a constatat în timpul îndelungat alocat negocierilor pentru buget, ceea ce a dus la probleme în implementarea proiectelor. 

Gunther Oettinger a mai spus că din cauza Brexitului toată lumea, de la agricultură la cercetare, se luptă pentru a-și menține bugetele. De aceea, e nevoie să convingem statele membre ”să plătească un pic mai mult”, a spus el, cerând reprezentanților regiunilor și orașelor să transmită acest mesaj statelor care se opun cel mai mult măririi contribuțiilor naționale: Olanda, Austria, Suedia și Finlanda.

Comisia Europeană va prezenta propunerea de buget pe 2 mai. 

Comisarul pentru Politici Regionale, Corina Crețu, a subliniat importanța unui viitor buget care să nu afecteze zona de inovare și cercetare și a dat asigurări că toate regiunilor vor primi sprijin în cadrul politicii de coeziune.

"Reducerile vor avea consecințe grave asupra prosperității și unității Uniunii”, a avertizat președintele Comitetului Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz.