Peste 70 de organizații neguvernamentale au adresat o scrisoare deschisă conducerii PSD, pentru a se exprima clar și a își asuma o poziție transparentă în legătură cu Ordonanța 26/2000, adoptată tacit marți în Senat, ca urmare a lipsei cvorumului.

"Senatul a adoptat marți, în procedură de urgență, o propunere legislativă referitoare la modificări ale  Ordonanței 26/2000 cu privire la asociații și fundații. În numele transparenței, textul propunerii stabilește că orice ONG trebuie să publice de două ori pe an, în Monitorul Oficial o declarație de venituri și cheltuieli care să includă distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea care a generat venitul respectiv, precum si valoarea acestuia. Sancțiunea nepublicării acestei declarații este dizolvarea de drept a asociației sau fundației.Vă atragem atenția că, în numele unui principiu drept, al transparenței, în care credem, asistăm în fapt la o construcție strâmbă, periculoasă pentru funcționarea sectorului neguvernamental", se arată în scrisoarea organizațiilor neguvernamentale.

Acestea atrag atenția că se mută inutil responsabilitatea gestionării fondurilor publice în mod transparent de la autoritățile și instituțiile publice către entități private, în condițiile în care "autoritățile dețin deja, în acest moment și potrivit cadrului legislativ actual, toate instrumentele necesare pentru a se asigura că resursele publice sunt administrate în mod responsabil".

 

"Oare informațiile despre accesul la resurse publice nu există deja în registrele autorităților și instituțiilor publice? Care este obstacolul pentru care aceste informații nu sunt utilizate?",

 

se întreabă semnatarii scrisorii publice.

Totodată, Partidului Social-Democrat i se atrage atenția asupra pericolului colectării de informații cu caracter personal despre persoanele fizice donatoare: "Dincolo de incertitudinea modului în care ar putea fi folosite aceste date, este o măsură excesivă prin costurile și birocrația asociate și, cel mai grav, o măsură de descurajare a comportamentului filantropic  al cetățenilor. Oare cum ar putea o organizație care organizează campanii de strângere de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer și părinții lor, care reușește cu greu să furnizeze niște servicii care lipsesc cu desăvârșire din oferta instituțiilor publice, să publice numele a mii sau zeci de mii de donatori individuali?".

De asemenea, ONG-urile reclamă "disproporția enormă între faptă și sancțiune" referindu-se la introducerea unei sancțiuni inexplicabile de dizolvare în cazul nedepunerii acestei declarații.

Organizațiile reamintesc și faptul că Guvernul României a dat aviz negativ acestei propuneri de act normativ, cerând în același timp o poziție clară din partea PSD.

"Plecarea senatorilor PSD și ALDE din ședința de plen a Senatului atunci când trebuia dezbătută această propunere legislativă este oare un semn că cele două partide nu o susțin? Vă solicităm pe această cale, domnule Dragnea, ca, în loc de aprobări tacite cu efecte periculoase asupra funcționării societății civile, să vă asumați o poziție clară față de această propunere legislativă și să o comunicați public. Credem că oprirea imediată a modificărilor OG 26/2000, precum și asumarea unei poziții clare și favorabile cu privire la rolul societății civile independente din România, inclusiv la adresa organizațiilor critice sunt utile pentru delimitarea României actuale de România dinainte de 1989", se arată în finalul scrisorii deschise.

Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu - inițiatorii proiectului de lege

Proiectul a fost depus pe 21 martie de către deputatul PSD Liviu Pleșoianu și de senatorul social-democrat Șerban Nicolae.

În expunerea de motive se precizează ca necesară creșterea gradului de transparență și se propune obligația ca ONG-urile să publice semestrial o declarație detaliată de venituri și cheltuieli.

"Asociațiile, fundațiile și federațiile au obligația de a publica semestrial până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial prtea a IV-a, declarațiile de venituri și cheltuieli pentru semestrul precedent. În declarația publicată se menționează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum și valoarea acestuia. Nepublicarea declarației atrage de drept suspendarea activității asociației pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declarația nu se publică, asociația, fundația sau federația își încetează activitatea de îndată", se arată în textul normativ, relatează Mediafax.

Potrivit unei prevederi din actul normativ, acordării unui ONG a statului de organizație de utilitate publică este dată de faptul că nu a desfășurat în ultimii doi ani și nu desfășoară nici în prezent activități politice de orice fel: activități de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziție față de un partid politic sau un candidat pentru o funcție publică în care acesta poate fi numit ori ales.

For decizional e Camera Deputaților.