Parlamentul European a votat în favoarea unui obiectiv ambițios de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană cu 60% până în 2030, față de nivelul din 1990.

Obiectivul aprobat de PE este mai ambițios decât reducerea netă a emisiilor cu „cel puțin 55%” până în 2030 propusă de Comisia Europeană, care vrea ca nivelul obiectivului să fie stabilit până la sfârșitul anului, notează Agerpres.

Actualul obiectiv al UE pentru 2030 este o reducere a emisiilor cu 40%.

Dar Parlamentul va trebui să cadă de acord asupra țintei cu statele membre ale UE, care sunt divizate în legătură cu cât de ambițios ar trebui să fie obiectivul.

De altfel și eurodeputații sunt divizați.

Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru Industrie și Energie din Parlamentul European, crede că obiectivul Comisiei Europene ar fi fost „mult mai fezabil”.

„Ținta de 55% ar fi creat mai puțină presiune pe economiile europene, mai ales în perioada de criză în care ne aflăm, ar fi reprezentat un pericol mai mic în a pierde locurile de muncă și a pierde competitivitatea Uniunii în competiția globală cu țări care nu și-au propus obiective atât de ambițioase”, a scris Bușoi, eurodeputat din partea PNL (grupul popularilor europeni) pe pagina sa de Facebook.

Experții spun că o diminuare cu 55% până în 2030 este efortul minim necesar pentru a permite UE să-și urmeze planul de a ajunge la o neutralitate climatică până în 2050, punând ferm emisiile din UE pe un traseu care, dacă va fi adoptat la nivel global, ar limita încălzirea globală la niveluri sigure. 

Dacă popularii nu au susținut această țintă mai ridicată, celelalte forțe politice au aplaudat votul.

„Am votat pentru un obiectiv ambițios de 60% (față de propunerea inițială de 55%) în reducerea emisiilor de dioxid de carbon față de 1991 și pentru un parcurs integrat și echilibrat care să ne aducă acolo. 

Pentru măsuri ample, coerente și sustenabile care să garanteze că facem această tranziție verde la nivelul întregii Uniuni, fără a lăsa niciun stat membru, nicio regiune, nicio companie și nici un angajat, în urmă. Alegerea mea este pentru măsuri susținute de studii de impact, de date și dovezi, planificate inteligent, în mod solidar și prin dialog cu mediul de afaceri și partenerii sociali, ținând cont de poziția oamenilor de știință”, a scris pe Facebook europarlamentarul Dragoș Pîslaru (USR-PLUS, grupul Renew Europe).