Parlamentul European a votat joi o rezoluție prin care declară Uniunea Europeană „zonă de libertate LGTBIQ”, la doi ani după ce autorități locale din Polonia au creat peste o sută de „zone libere de LGBTIQ”.

Rezoluția Parlamentului European, sprijinită și de Comisia Europeană, a fost adoptată cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri.

„Ca răspuns față de regresul drepturilor LGBTIQ în unele state ale UE, în special Polonia și Ungaria, membrii Parlamentului European au declarat joi Uniunea Europeană o 'Zonă de Libertate LGBTIQ'", precizează legislativul european, menționând că această declarație este și o reacție împotriva creării „zonelor libere de LGBTIQ” în Polonia.

Potrivit Parlamentului European, acele zone „sunt parte a unui context mai larg în care comunitatea LGBTIQ în Polonia este supusă la tot mai multe discriminări și atacuri, în special creșterea discursului de ură din partea autorităților locale, oficialilor aleși (inclusiv actualul președinte) și mass-media proguvernamentale”.

Deși executivul comunitar a respins finanțări europene pentru orașele poloneze criticate la Bruxelles pentru aceste măsuri, legislativul european cere Comisiei Europene să meargă chiar și mai departe cu represaliile împotriva Poloniei, sugerând proceduri de infringement, activarea Articolului 7 și aplicarea recentului mecanism de suspendare a fondurilor europene prin invocarea încălcării statului de drept.

Declarația Parlamentului European face referire și la Ungaria, criticând rezoluția adoptată de orașul Nagykáta în noiembrie 2020 pentru interzicerea „diseminării și promovării propagandei LGBTIQ” și amendamentele constituționale adoptate o lună mai târziu de parlamentul de la Budapesta care, potrivit Parlamentului European, „limitează și mai mult drepturile persoanelor LGBTIQ” și „nu țin cont de existența persoanelor transgender și non-binare și le limitează dreptul la viața de familie”.

„Persoanele LGBTIQ oriunde în Europa trebuie să se bucure de libertatea de a trăi și de a-și arăta public orientarea sexuală și identitatea de gen fără teama intoleranței, discriminării sau persecuției, iar autoritățile de la toate nivelurile de guvernare în întreaga Uniune Europeană trebuie să protejeze și să promoveze egalitatea și drepturile fundamentale pentru toți, inclusiv pentru persoanele LGBTIQ”, concluzionează Parlamentul European în declarația votată.

Dezbătută miercuri, aceasta a fost sprijinită de principalele grupuri politice europene, respectiv grupul popularilor (PPE), cel al socialiștilor (S&D) și Renew Europe, care a inițiat rezoluția, în timp ce grupul Identitate și Democrație (ID) și cel al Conservatorilor (ECR) au catalogat-o drept „ridicolă”, potrivit agenției EFE.