Polițiști în civil vor efectua controale și-i vor amenda pe cei care nu respectă regulile anti-COVID-19. Decizia a fost luată la nivel guvernamental pe motiv că s-a constatat că anumite grupuri se conformează doar în prezența forțelor de ordine.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, a anunțat la începutul unei declarații de presă că polițiștii nu sunt într-o altă tabără, ci sunt în aceeași echipă cu cetățenii în lupta cu pandemia.

"Având în vedere numărul de cazuri înregistrate în România, Poliția Română, celelalte structuri ale MAI, Poliția Locală, DSP și ITM intensifică acțiunile de verificare a respectării normelor prevăzute de legea 55/2020 privind unele măsuri de prevenire și combatere a efectelor COVID-19. Din acțiunile anterioare s-a constatat că, în unele situații, oamenii poartă masca de protecție atunci când văd forțele de ordine, iar apoi, când polițiștii pleacă din acel perimetru, își scot masca. Este o vorbă românească în această situație, anume că ne furăm singuri căciula", a spus Drăgan.

Acesta a mai spus că "nu ne dorim să fim polițiștii răi, să aplicăm sancțiuni, nu acesta este rolul este activităților, însă oamenii trebuie să înțeleagă că depunem toate eforturile pentru a limita pe cât posibil răspândirea COVID-19".

Purtătorul de cuvânt al Poliției a mai afirmat că au fost aplicate până acum gradual toate măsurile, dar se impune ca în anumite situații polițiștii în civil să facă verificări. Georgian Drăgan completează că nu este nimic nou în acest mod de abordare al Poliției Române, astfel de activități fiind efectuate periodic la societăți comerciale sau pentru depistarea celor care fac comerț stradal ilicit.

În plus, el a declarat că astfel de activități au loc și la nivel mondial, iar pe parcursul acestor acțiuni polițiștii vor purta discuții cu oamenii pentru a-i face să înțeleagă de ce este necesar să respecte măsurile de protecție.

+++

Potrivit unor surse guvernamentale citate de HotNews.ro, în aceste operațiuni vor fi mobilizați 20% dintre polițiști.

De asemenea, s-a luat decizia înființării unui telverde la care poate fi sesizată de către cetățeni nerespectarea măsurilor sanitare. Mai mult, reclamanții pot trimite și materiale foto/video necesare pentru aplicarea de amenzi, deschiderea de cercetări sau adoptarea altor măsuri sancționatorii. Numărul telverde este 0800.800.165.