Sindicaliștii din Poliție vor picheta Ministerul Muncii în zilele de 23 și 24 martie, iar în 25 martie vor organiza un marș de protest, a anunțat luni, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, înainte de întâlnirea cu ministrul Muncii.

UPDATE

Sindicatele din poliție care au negociat, luni, cu ministrul Muncii noua lege a salarizării, au anunțat că nu s-a ajuns la nicio concluzie, urmând ca la mijlocul lunii martie să aibă loc proteste. La discuții au participat și ministrul Afacerilor Interne și cel pentru Dialog Social.

"Cartoful fierbinte este HG numărul 1, pentru că până acum nu am ajuns la un punct de vedere comun privind aplicarea salariului minim pe economie, 1.450 de lei. Am format un grup de lucru, discutăm pe noul proiect al legii salarizării, sunt intenții dar până la a materializa mai sunt multe de lămurit. Nu pot să spun ce vom face în 14-16 cu privire la acțiunile de protest, să vedem ce putem obține. Ministrul de Interne avut o poziție corectă, dar când a venit vorba de încadrarea pe minim pe economie, sunt păreri diferite", a declarat Florin Vîlnei, președintele sindicatului SED LEX, potrivit Mediafax.

Reprezentanții sindicatelor spun că Executivul refuză în acest moment să calculeze indemnizațiile polițiștilor la nivelul salariului minim brut din 2017 și că ar accepta, cel mult, un calcul bazat pe salariul minim brut din 2016.

"Noi, ca polițiști, îi rugăm să aplice legea și nu vor. Transmitem la polițiști să se pregătească de protest. Dacă nu se respectă Hotărârea de Guvern numărul 1, în data de 16 martie, poliștii din București și Cluj-Napoca vor ieși în stradă", a spus Elvis Măceșanu, președinte al sindicatului polițiștilor Dolj.

+++

"Avem solicitare la Primăria Capitalei. Azi (luni — n. r.), la ora 15:00, suntem invitați acolo pentru a definitiva acele avizări. Avem pe 23 — 24 (martie) în fața Ministerului Muncii pichetare, iar în data de 25 (martie) miting de la Ministerul de Interne către Guvern. Avem solicitări de la aproape 10.000 de membri în prezent care doresc să participe la protest, nemulțumiți de nerespectarea legii și de neaplicarea corectă a salarizării în Ministerul de Interne", a declarat Dumitru Coarnă, la începutul discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Muncii privind proiectul Legii salarizării unitare, relatează Agerpres.

Acesta a subliniat că sindicatul nu a primit un draft al proiectului de lege și că solicită respectarea prevederilor Hotărârii de Guvern 1/2017, deoarece, în prezent, sporurile din MAI se raportează la salariul de bază din 2009.

"Informațiile noastre sunt din comunicare publică. Ministrul nu ne-a prezentat un draft la acel vestit proiect. Noi discutăm pe două paliere. Odată din reglementare și, elementul doi, din aplicare. În reglementare noi solicităm să se respecte prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1 din 2017, care majorează salariul minim brut, de la 1.250 la 1.450 lei, dar sporurile pe bază de pontaj, de exemplu la personalul auxiliar din MAI, se raportează la salariul de bază din 2009, adică 600, 700, 800 lei, în funcție de cât a avut fiecare în acel moment. Deci, degeaba majorezi salariul de bază minim brut, dacă eu mă raportez la decembrie 2009. Practic, norma este golită de conținut. Nu produce efecte. Omul, în fapt, câștigă aceiași bani, nu câștigă nimic în plus, câștigă doar ei imagine", a explicat Dumitru Coarnă.

Potrivit acestuia, "în poliție nu se mărește absolut nimic", deși ultima majorare în acest sector a fost operată în 2008: "Ultima majorare clară, tehnică, în Poliție, a fost în 2008. Aproximativ 40.000 de oameni ar beneficia, inclusiv personal auxiliar, jandarmi, pompieri, undeva la 40.000 — 50.000 din MAI. Impactul bugetar nu l-am calculat încă. La Sănătate au schimbat datele de referință, adică nu se mai aplică la decembrie 2009, ci la februarie 2017, iar salariile din Sănătate s-au dublat și chiar triplat. Suntem discriminați. Dacă privim un stat de plată din MAI, comparativ cu Sănătatea, un polițist cu funcție de conducere câștigă 3.000 de lei, iar un șofer de ambulanță câștigă 5.000 de lei", a adăugat liderul de sindicat.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu, a declarat la România TV că salariile până la pragul de 4.000 de lei se vor dubla, cele după pragul de 4.000 de lei se vor majora cu 45%, iar la salariile care depășesc pragul de 7.000 de lei vor fi creșteri, "dar nu foarte mari".

Președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, s-a arătat nemulțumit de noul proiect de Lege, deoarece, în prezent, prevede două baze de raportare diferite, una pentru funcționari și personalul contractual și alta pentru "aleși".