Poluarea a fost responsabilă pentru moartea prematură a nouă milioane de oameni în 2019, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista "Lancet".

Poluarea a fost responsabilă pentru moartea prematură a nouă milioane de oameni în 2019, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista "Lancet", Această rată nu se îmbunătățește, în principal din cauza calității proaste a aerului și a poluanților chimici, în special plumbul, scrie LA LIBRE BELGIQUE.

La patru ani de la un prim raport, situația nu s-a schimbat: aproximativ unul din șase decese premature din lume este legat de poluare, deplânge Comisia pentru Poluare și Sănătate în "Lancet".

Poluarea și deșeurile create de oameni și eliberate în aer, apă și sol rareori ucid direct, dar provoacă boli grave de inimă, cancer, probleme respiratorii sau diaree acută.

"Efectele asupra sănătății rămân enorme, iar țările cu venituri mici și medii suportă greul", rezumă autorul principal și co-director al comisiei Richard Fuller.

Ele reprezintă 92% din aceste decese și majoritatea pierderilor economice rezultate.

"Atenția și finanțarea au crescut doar marginal din 2015, în ciuda unei creșteri bine documentate a preocupării publice cu privire la poluare și efectele acesteia asupra sănătății", deplânge el, citat într-un comunicat.

În timp ce decesele premature legate de tipurile de poluare asociate cu sărăcia extremă sunt în scădere, cele legate de poluarea aerului și poluarea cu produse chimice sunt în creștere.

"Efectul poluării asupra sănătății este încă mult mai mare decât cel al războiului, terorismului, malariei, HIV, tuberculozei, drogurilor și alcoolului și numărul deceselor cauzate de poluare rivalizează cu cele provocate de fumat", a subliniat el.

În 2019, 6,7 milioane de decese premature au fost atribuite poluării aerului, 1,4 milioane poluării apei, 900.000 otrăvirii cu plumb.

"Faptul că situația plumbului se înrăutățește, în principal în aceste țări mai sărace, și se accelerează în ceea ce privește numărul deceselor, este îngrozitor", a declarat dl. Fuller pentru AFP.

Expunerea la substanța toxică poate provoca, de asemenea, întârzieri în dezvoltarea cognitivă a copiilor.

Deși mortalitatea cauzată de poluare în gospodărie (legată de arderea combustibililor sau de problemele de apă sau de igienă) a scăzut, în special în Africa, formele "moderne" de poluare cântăresc cu mult mai mult acum decât în urmă cu douăzeci de ani. În 2000, decesele premature legate de poluarea aerului înconjurător s-au ridicat la 2,9 milioane și 4,5 milioane în 2019.

Particulele fine și ozonul din aer, expunerea la plumb, agenții cancerigeni în contextul muncii, poluarea chimică a mediului, câștigă teren, mai ales în Asia."Dacă nu reușim să ne dezvoltăm într-un mod curat și ecologic, atunci ceea ce facem este teribil de greșit", a mai declarat dl. Fuller pentru AFP.

Sursa: RADOR