Primăria Capitalei cumpără bărcuțe, caiace și hidrobiciclete pentru agrement, dar și echipamente de sport extrem pe apă, în valoare totală de 1,8 milioane lei, de la o firmă din Voluntari care până acum distribuia cornuri și mere în școli.

Hotnews.ro scrie, citând site-ul de achiziții publice, că valoarea contractului este de circa 1,8 miliioane lei, iar licitația a fost câștigată de firma Astra București & Co Prod SRL, care, de altfel, a fost și singura participantă.

Pentru 1,8 milioane de lei, firma ar urma să livreze Primăriei 32 de echipamente de windsurfing, 30 de echipamente de kite-surfing (sau kite-boarding), 20 de caiace cu un loc, 20 caiace cu două locuri, 50 de bărcuțe, 50 de hidrobiciclete, opt turnuri pentru salvamari și echipamentul necesar pentru intervenții, 72 de biciclete și un vaporaș turistic.

Aceste bunuri ar urma să fie folosite la amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Floreasca și Tei din București, proiect ce trebuia realizat, inițial, din fonduri europene, scrie HotNews.ro.

Contractul a fost atribuit pe 29 iunie, prin licitație deschisă, iar criteriul de atribuire a fost prețul cel mai mic.

HotNews.ro mai scrie că, până acum, firma Astra București & Co Prod SRL a avut zeci de contracte cu statul, ocupându-se cu distribuția de cornuri și mere în școlile din județele Ialomița și Teleorman și în Sectoarele 2 și 3 din Capitală, precum și de produse alimentare la mai multe spitale din Bucuresti și unități militare, printre care spitalele Universitar, Militar, cel de copii Grigore Alexandrescu, dar și pentru Penitenciarul Rahova și Direcția de Protecția Copilului Sectorului 2.

De altfel, anul trecut, Digi24.ro scria despre firma Astra București & Co Prod SRL că este o firmă-fantomă, care nu există la sediile declarate la Registul Comerțului și în contracte, deși a încheiat, în ultimii patru ani, contracte de 5 milioane de euro cu mai multe instituții publice pentru livrarea de alimente.

Deși în 2014 firma a fost amendată de inspectorii de la Protecția Consumatorilor pentru distribuirea de cornuri expirate, ea semna în continuare, în 2015, contracte de sute de mii de euro din bani publici, inclusiv pentru distribuirea de alimente elevilor, conform Digi24.ro.

La Registrul Comerțului firma apare cu sediul pe Strada Galata din orașul Voluntari, într-un ansamblu rezidențial, dar acolo unde ar trebui să fie angajații societății nu stătea nimeni. În ultimele contracte cu autoritățile, societatea indica o adresă de contact din Sectorul 5. Acolo însă stătea o pensionară, relata Digi24.ro.

Adriana Pandele, câștigătoarea licitației: „Nu-l cunosc, nici nu știu cum arată”

Societatea Astra București & Co Prod SRL a fost înființată în 1994, iar din 2013 are ca obiect de activitate fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie. În 2010 și 2011, firma a avut ca obiect de activitate instalațiile de aer condiționat. În februarie 2011, firma a semnat un contract de 219.000 de euro, fără licitație, chiar cu Camera Deputaților.

Astra București & Co Prod SRL are doar doi angajați, care, de altfel, sunt și deținătorii firmei: pe Emilia Zimbreșteanu - care deține 25% din acțiuni și pe Adriana Pandele, care are 75% din acțiuni.

Adriana Pandele este și administratorul firmei.

Contactată de EurActiv.ro, Adriana Pandele a negat orice legătură de rudenie cu primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, noul primar al Capitalei.

„Nu am nicio legatură cu domnul Pandele, nici de rudenie, nici de afaceri. Nici cu dânsul, nici cu copiii domniei sale. Nu-l cunosc, nici nu știu cum arată. Ce faceți, îi sunați pe toți oamenii pe care-i cheamă Pandele să-i întrebați dacă sunt rudă cu primarul din Voluntari?”, a spus Adriana Pandele, întrebată dacă are vreo legătură cu soțul actualului primar general al Capitalei.

Ce face Primăria cu echipamente de kite-boarding? 

Câțiva reprezentanți ai comunității practicanților de kite-boarding din București s-au declarat bulversați de achiziția municipalității, atrăgând atenția asupra pericolelor ce pot apărea pe lacurile din Capitală ca urmare a practicării acestui sport fără supraveghere. 

„Costă foarte mult un echipament de kite bun (aproximativ 1.500 de euro), iar sportul se învață greu, obligatoriu cu instructor. Iar pe lacurile din București, din câte știu eu, nu prea ai cum să te dai cu kite-ul (doar uneori, pe Lacul Morii). Nu prea poți să te dai pe Tei și pe Floreasca”, a declarat unul dintre riderii bucureșteni, contactat de EurActiv.ro.

Un altul, instructor de kite-boarding, a atras atenția asupra pericolelor ce ar putea apărea ca urmare a eventualei închirieri nesupravegheate a acestor echipamente.

„Vor fi multe accidente dacă toți necunoscătorii vor merge să-și închirieze un echipament și se vor da de capul lor. Este un sport în care se moare!”, a atenționat acesta.

În magazinele de specialitate, care vând atât produse noi cât și second-hand, un zmeu costă între 500 și 700 de euro, o placă e 400-500 de euro, iar pentru un harness costul este cuprins între 150 și 200 de euro, acestea fiind niște prețuri spre minim.

Echipamentele pentru kite-boarding se cumpără, de obicei, la sfatul unui profesionist și cu îndrumarea acestuia, în funcție de nivelul la care se găsește doritorul, dar și în funcție de greutatea celui care-l va folosi sau de locul în care se va da de obicei. Cei care comercializează astfel de produse sunt, la rândul lor, specializați în acest sport, care este dependent de puterea vântului.

Experiența nu se pune

EurActiv.ro a întrebat-o pe Adriana Pandele dacă firma pe care o conduce are experiența necesară pentru a livra aceste echipamente și dacă a mai avut contracte în această zonă de servicii. A refuzat dialogul pe tema asta.

„Nu cred că sunt obligată să vă răspund, așa că nu o să vă răspund. Nu e treaba dumneavoastră să știți aceste lucruri, noi avem un contract, datele sunt publice și găsiți acolo toate informațiile de care aveți nevoie”, a spus Adriana pandele, după care a închis telefonul.