Procurorul general Gabriela Scutea a dispus un control în cazul minorei din Mehedinți care a fost incendiată de un bărbat eliberat din închisoare, informează Biroul de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

”Am dispus efectuarea unui control cu privire la instrumentarea dosarului Parchetului de pe lângă Judecătoria Vânju Mare în care au fost formulate acuzații de viol. Scopul controlului îl constituie clarificarea demersurilor realizate de la formularea plângerii și până în data de 12 iunie 2020, în special în ceea ce privește actele referitoare la persoana vizată de acuzații.  Indiferent de vârsta persoanei vătămate, luarea în mod imediat a tuturor măsurilor investigative specifice anchetării infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale este imperativă. Aceasta se aplică deopotrivă în cauzele în care urmărirea este efectuată de către procuror sau în cele în care procurorul supraveghează activitatea poliției judiciare. De aceea, pentru un cadru complet al constatărilor și pentru realizarea atribuțiilor de conducere a activității poliției judiciare, am solicitat și IGPR efectuarea verificărilor la nivelul subunităților acestuia”, se arată într-un mesaj al procurorului general, Gabriela Scutea.

”Voi continua să acționez în vederea îndrumării din partea PÎCCJ, în condițiile legii, a colegilor procurori, pentru stabilirea unor practici unitare în investigarea infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale cu victime minore, precum și pentru realizarea controlului ierarhic de către procurorii cu funcții de conducere, în scopul aflării adevărului, cu rol activ”, a mai spus Scutea.

Un bărbat de 45 de ani din comuna Dârvari, județul Mehedinți, a fost arestat preventiv pentru tentativă de omor după ce a incendiat o fată de 17 ani, a anunțat Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți.

Fata depusese anterior o plângere împotriva bărbatului pentru viol și a fost luată în custodie de Protecția Copilului, dar după două zile mai târziu bunica a luat-o pe semnătură înapoi acasă. La acel moment, nu a fost luată nicio măsură împotriva bărbatului.

Agresorul a fost condamnat la închisoare pe viață în anul 1994, fiind acuzat că a omorât cinci oameni, dar a fost eliberat condiționat în 2019.

Joia trecută, Procurorul general a făcut, în ședința CSM, o declarație ciudată în contextul scandalului provocat de numărul mare de cazuri în care judecătorii susțin că minorii au acceptat să întrețină relații sexuale cu persoane adulte. Declarația a fpst făcută în momentul în care în CSM se discută propunerea de efectuare a unui control tematic la instanțe și parchete cu privire la modul de investigare și soluționare a cauzelor privind agresiunile sexuale împotriva minorilor.

"Dar Consiliul (Superior al Magistraturii) în ansamblu poate să dispună, cum se spune aici, dacă am avea o infracțiune împotriva vieții sexuale și într-un caz ipotetic, minora de 13 ani a plecat de acasă, de mai mult timp, și-a început viața intimă, poate chiar are ... nu știu ... e un caz foarte nefericit și dus la extrem, poate a avut experiențe sexuale soldate cu nașteri sau alte forme de procreare, în acel moment, care este marja de apreciere a unei declarații, cum se propune aici, că a fost un raport sexual consimțit sau nu?", a spus Scutea.

Rugată de Libertatea să clarifice declarația, Gabriela Scutea a avut un singur comentariu: "Până nu am transcrierea în față, e impropriu să clarific obiectivul intervenției".

"Am reținut recepționarea negativă de către public a acestei exprimări directe, și vă asigur că, în exprimarea publică, voi urma cu mai multă atenție aceleași reguli impuse în sala de judecată, de evitare a revictimizării”, i-a transmis ulterior Procurorul general jurnalistei Diana Oncioiu (Dela0.ro).

Discuția din CSM privind sentințele date în dosarele privind agresiuni sexuale împotriva unor victime minore a pornit după ce Diana Oncioiu a publicat o investigație din care rezultă că 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite. 

Prin MINDSET, EURACTIV.ro monitorizează cu prioritate informațiile de interes public cu potențial discriminatoriu, discurs al urii, cultivarea sentimentelor de panică și altele care încalcă tratamentul egal. asupra știrilor și altor articole de actualitate vom reveni cu o abordare în profunzime prin interviuri cu experți, analize sau alte materiale informative dezvoltate.

Vezi și alte articole din rubrica recent lansară MINDSET, parte a unui proiect coordonat de EURACTIV.com, susținut de Uniunea Europeană prin Programul "Rights, Equality and Citizenship" (2012-2020)