Angajații din Finanțe au declanșat luni dimineața un protest spontan la nivel întregii țări, aceștia fiind nemulțumiți de proiectul Legii salarizării bugetare. Vameșii se alătură protestului, controlând toate mijloacele de transport.

În timp ce angajații din Finanțe sunt în stradă, Comisia juridică din Senat a dat un aviz favorabil cu amendamente proiectului legii salarizării personalului plătit din fonduri publice. 

Senatorul liberal Daniel Fenechiu a anunțat că PNL nu va vota pentru un aviz favorabil, întrucât în lege nu există un studiu al impactului bugetar. Și senatorul George Dircă de la USR a spus că legea salarizării nu este sustenabilă pe termen lung, motiv pentru care s-a opus unui aviz pozitiv, scrie Agerpres.

***

Șeful ANAF le cere angajaților să reia lucrul, asigurându-i că va face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile lor "să fie auzite".

"Am avut deja discuții cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicările. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminarii discrepanțelor si al menținerii sporului de 15%. În mod onest și deschis suntem în dialog permanent cu aceștia. Le solicit și pe aceasta cale să își reia lucrul și îi asigur că în calitatea mea de președinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile lor să fie auzite si să găsim soluții în vederea bunei functionări a activității instituției", a declarat Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF, citat într-un comunicat postat pe site-ul instituției. 

***

Protestul a început la Direcția Finanțe București. La ora 10:30, cei aproximatuiv 500 de protestatari au plecat în marș către Ministerul Finanțelor Publice. Proteste au loc și în alte orașe din țară.

Angajații sunt nemulțumiți de faptul că proiectul Legii salarizării bugetare prevede scăderi salariale de până la 20% din salariul actual în acest sector.


Totodată, acest proiect "încalcă grav prevederile Constituției României prin nerespectarea Deciziei CCR nr. 794/2016, care prevede că Guvernul și Parlamentul trebuie să emită soluția legislativă pentru îndepărtarea discriminării salariale din autoritățile și instituțiile publice, în sensul echivalării salariilor pe funcții publice similare, la nivelul întregii familii ocupaționale indiferent de instituția din care fac parte", se arată într-un comunicat al Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP).

Ce revendicări mai au sindicaliștii? 

  • textul actului normativ aflat în prezent în Parlament trebuie să respecte, în mod obligatoriu, Decizia Curții Constituționale nr. 794/2016 și definirea familiei ocupaționale și/sau categoriei profesionale în sensul stabilit de Decizia CCR 794/2016 (pct.34).
  • eliminarea articolului 35 care prevede reîncadrarea personalului pe funcții, ca urmare a faptului că funcțiile deținute au fost ocupate ca urmare a promovării unui concurs.
  • eliminarea articolului potrivit căruia se face evaluarea postului în vederea stabilirea salariului de bază. 
  • menținerea drepturilor salariale aflate în plată pentru funcționarii publici sau personalul contractual care, la momentului apariției legii, au salariul mai mare decât cel stabilit prin grila de salarizare.
  • funcțiile publice să fie salarizate unitar indiferent de instituția din care fac parte.
  • introducerea în textul legii a unei componente salariale aferente activității desfășurate.
  • micșorarea decalajului valoric dintre funcțiile de stat, teritoriale și locale prin introducerea unui raport just între acestea.

Vameșii controlează tot

Protestului i se alătură și salariații sistemului vamal, care vor renunța la controale selective la frontieră. Ei vor controla toate mijloacele de transport, acțiune ce va duce la îngreunarea traficului.