"Marșul pentru viață" este promovat în școli, iar Arhiepiscopia Tomisului a ordonat unui inspector școlar să participe la eveniment și să-i oblige pe profesorii de religie să facă la fel. Legea educației interzice prozelitismul religios.

"Marșul pentru Viață și Familie, ajuns la a șaptea ediție, va avea loc sâmbătă după-amiaza, în peste 285 de localități din România și R. Moldova. Mitingurile vor fi organizate sub sloganul "Ajută Mama și Copilul! Ei depind de tine!".

"Scopul acestui marș pașnic este de a reaminti cetățenilor și liderilor noștri că promovăm și protejăm familia naturală, așa cum a întemeiat-o Dumnezeu, întemeiata pe legământul liber consimțit între un singur bărbat și o singură femeie. De asemenea, promovăm și protejăm dreptul la viață, și dorim oprirea masacrării zilnice a copiilor prin avort", arată organizatorii, pe Facebook, scrie HotNews.ro.

Ce rol are BOR în derularea evenimentului

Oficial, organizatorii mitingurilor sunt Coaliția pentru familie, Asociația Studenți pentru viață și alte organizații non-guvernamentale. Evenimentul beneficiază însă de susținerea puternică a Patriarhiei Române.

Într-un comunicat remis la începutul săptămânii, Biserica Ortodoxă i-a îndemnat pe români să participe "în număr cât mai mare la Marșul pentru viață, în ziua de 25 martie 2017, pentru a oferi astfel o mărturie vie despre importanța și sensul creștin al vieții umane, despre efectele dezastruoase ale avortului asupra familiei și societății și despre necesitatea sprijinirii femeilor care urmează să nască pe copilul binecuvântat de Dumnezeu".

În realitate, implicarea Bisericii nu este doar la nivel de îndemn.

Pe site-ul agenției de presă Basilica sunt știri referitoare la întruniri ale organizatorilor marșului care au avut loc în biserici din țară.

"La Centrul Sfinții Martiri Brâncoveni de la Parohia Nașterea Maicii Domnului din Brăila a avut loc joi, 23 martie 2017, orele 18:00, o dezbatere preliminară a asociațiilor implicate în organizarea Marșului pentru viață, după cum ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar și mass-media. Un eveniment similar s-a derulat la Parohia Buna Vestire din Galați, în aceeași zi, de la ora 20:00. La cele două dezbateri au participat medici, profesori, asistenți sociali, studenți și elevi, precum și membri ai A.S.C.O.R. Galați, ai Asociației Studenți pentru viață, A.P.O.R. – filialele Galați, Brăila și Tecuci, S.N.F.O.R. Galați și membri ai Asociației Ortodoxia Tinerilor. Au fost prezentate proiectele Bisericii, pentru susținerea familiei creștine în fața provocărilor societății secularizate contemporane, precum și importanța parteneriatului dintre Biserică și Școală în educația și formarea tinerilor", se arată într-unul dintre comunicatele postate pe Basilica.ro.

De asemenea, pe site există numeroase materiale informative privind mitingurile organizate sâmbătă în diverse orașe, în fiecare fiind reamintit sprijinul BOR și îndemnul de a participa în număr mare la eveniment.

Prozelitism în școli și ordine date inspectorilor școlari

Miercuri, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) a intrat în posesia unei adrese, trimisă de Arhiepiscopia Tomisului către Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prin care se cere imperativ participarea profesorilor de religie la evenimentul de sâmbătă și desfășurarea de activități de propagandă religioasă în școli. 

"Aveți obligația ca împreună cu toți profesorii de religie să participați la această acțiune, dat fiind protocolul dintre B.O.R. și M.E.N., privind dubla subordonare a profesorilor de religie. La rândul lor, profesorii de religie au obligația să afișeze materialele primite în școlile în care predau și să informeze cadrele didactice, elevii și părinții acestora", se arată în adresa Arhiepiscopiei adresată inspectorului de religie Daniela Stan.

"Propaganda fundamentalist-religioasă în școli este normală? Este normală angrenarea unor cadre didactice în astfel acțiuni? Vedem din nou efectele nefaste ale dublei subordonări a profesorilor de religie, vedem la ce duce infiltrarea sistemului de învățământ de către cultele religioase.” a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.

Ce prevede protocolul BOR-MEN

Protocolul invocat de Arhiepiscopia Tomisului nu spune însă nimic despre faptul că inspectorii școlari sunt supuși unei duble subordonări. În plus, el se referă strict la predarea religiei ortodoxe în școli și la organizarea învățământului teologic ortodox preuniversitar și universitar.

Protocolul, încheiat în 2014 și ținut o perioadă secret, până la solicitarea HotNews.ro, poate fi consultat aici.

Legea educației interzice prozelitismul religios

"În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise activitățile care încalcă normele de moralitate și orice activități care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a copiilor și a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și activitățile de natură politică și prozelitismul religios", se arată în Legea educației.

Cu toate acestea, "Marșul pentru viață" care militează pentru limitarea unor libertăți individuale este promovat în școli. 

Pe pagina de Facebook "Feminism România", mai mulți cititori au postat anunțuri privind marșul găsite în diverse școli. 

Inspectorul școlar de religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Daniela Stan, a declarat, joi, corespondentului News.ro că a anunțat profesorii de religie despre această manifestare, precizând că aceștia au o obligație morală, și nu de alt fel, având în vedere că ei au nevoie și de binecuvântarea Arhiepiscopiei Tomisului pentru a preda și că rămâne la latitudinea fiecăruia dacă va participa sau nu.

"I-am anunțat pe colegii mei, le-am spus că este o obligație morală, să nu o ia altfel și cine se va putea duce, cine nu, nu. Este o obligație morală, am spus eu colegilor, atâta timp cât profesorii de religie depind de o binecuvântare fără de care nu pot preda, din partea Arhiepisciopiei. Rămâne la latitudinea fiecărui profesor dacă va participa", a spus inspectorul școlar de religie Daniela Stan.

BOR nu are niciun amestec, MEN condamnă abordarea Arhiepiscopiei Tomisului

La solicitarea EurActiv.ro, Ministerul Educației Naționale a precizat că "abordarea Arhiepiscopiei Tomisului în adresa transmisă ISJ Constanța este nepotrivită și inadecvată".

"Genul acesta de manifestări se situează în afara prevederilor din protocoalele de colaborare pe care MEN le-a semnat cu toate cultele recunoscute în România", se mai arată în răspunsul instituției.

"Nu există niciun fel de obligație. Cu siguranță nu putem susține un asemenea demers și nu suntem de acord cu această cerință imperativă a Arhiepiscopiei Tomisului către unitățile de învățământ. Protocolul acela încheiat între Ministerul Educației nu este numai cu Biserica Ortodoxă, e cu toate cultele, și cu Secretariatul de stat pentru culte, dar acolo se spune că se cere binecuvântarea ierarhului bisericesc pentru anumite chestiuni ce țin de orele de religie, dar nici pe departe nu scrie în acel protocol că vine cineva și le dă un ordin că trebuie să participe la o manifestare.Vom lua legătura cu Inspectoratul, nu avem treabă cu Arhiepiscopia, or să ajungă să ne spună că se subordonează doar Patriarhiei. Vom comunica Inspectoratului să nu dea curs adresei. Ministerul Educației nu a permis nimic, nu ne-a întrebat nimeni dacă ne dăm sau nu acordul", a declarat pentru "Adevărul" secretarul de stat în Ministerului Educației Gigel Paraschiv.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a avut mai multe intervenții în mass-media, dând asigurări că adresa Arhiepiscopiei Tomisului este rezultatul unei inițiative locale și nu are nicio legătură cu Patriarhia Română.

"Ar fi absurd în secolul nostru să vorbim de obligativitatea de a participa la o manifestație sau la un marș. Sfântul Sinod doar și-a oferit binecuvântarea”, a declarat el.

80 de lei să afli că femeile nu se pricep să conducă, iar bărbații să umble în frigider

În același spirit al prejudecăților și rolurilor prestabilite în societate, Școala familiei organizează vineri un seminar privind diferențele între bărbați și femei. Pentru 80 de lei de persoană sau 120 de lei de cuplu (gratis pentru familiile dezavantajate), cei interesați pot afla că, datorită anatomiei și hormonilor, bărbații au roluri sociale la nivel macro, se ocupă de procurarea mijloacelor financiare și materiale ale familiei, de transport dar nu se descurcă în spații mici (frigider, dulapul de haine). Femeile au roluri la nivel micro, în casă (gospodărie), în educația copiilor, sunt delicate si ambidextre, dar nu se descurcă în spații ample (de exemplu la volan)".

"Ideea care se promovează este că indivizii pot alege ei singuri dacă sunt bărbați sau femei, indiferent de sexul lor biologic, iar această alegere trebuie să fie respectată și acceptată de ceilalți. Această teorie deși nu este susținută de dovezi științifice, a dus ca în SUA adolescenții care se consideră fete să se schimbe în vestiarele de fete și să facă duș cu ele. În România lucrurile încă nu sunt atât de radicale, însă ne îndreptăm în acea direcție prin tot mai insistentele programe de educație sexuală prin care se promovează pe lângă fluiditatea de gen, homosexualitatea, masturbarea, sexul anal și începerea vieții sexuale de la vârstele cele mai fragede", potrivit prezentării acestui modul.

http://www.bucharestlife.net/2017/03/women-know-your-limits/

Bărbații lui Trump care decid ce e bine pentru femei

Astfel de derapaje există în mod îngrijorător și peste Ocean.

Presa americană a publicat o fotografie de la întâlnirea președintelui Donald Trump cu House Freedom Caucus. Mulți analiști au observat că, așa cum în Consiliul Femeilor din Arabia Saudită nu există nicio femeie, și în House Freedom Caucus sunt doar bărbați (albi) care vor decide dacă femeile mai pot sau nu beneficia de asigurări de sănătate care să acopere costurile mamografiilor sau controalelor ginecologice, precum și termenii concediului de maternitate.

(Sursa foto: Twitter/Mike Pence)

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Sean Spicer a anunțat că Administrația Trump, care vrea să înlocuiască Obamacare, se gândește la un plan de sănătate de tip "familial" de care pot beneficia însă doar femeile măritate.

De altfel, întreaga discuție despre reformarea sistemului de asigurări medicale a fost presărată de declarații controversate, ultima fiind a unui senator republican Pat Roberts care a făcut o glumă proastă, spunând că nu vrea să-și piardă dreptul la mamografie. Ulterior, el și-a cerut scuze, precizând că recunoaște importanța mamografiei pentru sănătatea femeilor.