Christian Spahr, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat luni, întrebat de lovirea unui cameraman austriac la protestele din România, că e important ca jurnaliștii să-și facă meseria fără piedici.

Întrebat de un corespodent al agenția APA dacă România e pregătită să preia în câteva luni Președinția UE, în condițiile în care un cameraman a fost bătut vineri de jandarmi, iar un consilier cu rang de secretar de stat a scris pe Facebook că protestatarii ar trebui împușcați, Christian Spahr a declarat că Executivul European nu dorește să comenteze situația internă din România.

În ceea ce privește lovirea cameramanului austriac, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat: "În mod evident, e important ca jurnaliștii să-și exercite meseria fără a fi obstrucționați".

O poziție contrară celei a lui Marius Militaru, șeful serviciului de comunicare al Jandarmeriei, care a susținut că jurnaliștii și-au asumat riscuri în momentul în care nu au părăsit Piața Victoriei după somația jandarmilor.

"Ziariștii sunt cetățeni, sunt români ca toți cei care erau în piață. Nu părăsești zona îți asumi riscuri", a declarat duminică seara, la Realitatea TV, Marius Militaru, șeful serviciului de comunicare al Jandarmeriei, după ce mai mulți jurnaliști au avut de suferit din cauza jandarmilor.

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a anunțat că așteaptă clarificări privind acțiunile jandarmilor, după lovirea ziaristului austriac.