Klaus Iohannis a declarat, marți, că proiectul de țară trebuie să aibă în vedere un model de dezvoltare economică sustenabilă, o guvernare responsabilă, decuplarea clientelei de la banul public prin eliminarea corupției și reducerea birocrației.

Prezent la lansarea strategiei Guvernului "România competitivă", președintele a spus că solicită Executivului ca strategia de dezvoltare să vizeze nu doar dimensiunea economică, dar și prioritățile României în actualul context european, scrie Mediafax.

Șeful statului a mai spus că România a depășit cu bine tranziția, procesul de aderare la UE și criza economică, astfel încât acum, la zece ani de la aderare, se impune mai mult ca oricând un proiect de țară, care să se bazeze pe un model de dezvoltare economică sustenabilă.

Președintele a declarat că, din perspectiva proiectului de țară - discutat luni la Palatul Cotroceni cu liderii partidelor parlamentare -, România are nevoie de "o guvernare responsabilă, realistă, consecvență pe cale reformelor, transparență, decuplarea clientelei de la banul public, prin eliminarea corupției și reducerea birocrației".

Șeful statului a mai afirmat că proiectul de țară trebuie să includă și regândirea relației dintre stat și cetățean.

Referitor la proiectul de țară coordonat de președintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș a precizat că acesta va avea o abordare generală referitoare la ceea ce-și propune România pentru anii următori și va include și o componentă economică.

"Strategia sau viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu și pe termen lung va fi parte componentă a acestui proiect de țară sau, altfel spus, proiectul acesta de țară coordonat de Președinție, de domnul președinte, și care va implica și partidele politice și alte instituții cu rol în acest proces de gândire va avea o abordare generală, legat de ceea ce-și propune România pentru anii următori, ceea ce va defini România, ce vrea România să dezvolte și cum vrea să fie percepută în Uniunea Europeană. Și acest proiect de țară va avea și o componentă economică", a spus, luni, premierul Cioloș înainte de a participa la recepția organizată cu ocazia Forumului Administrației Publice Locale.

Marți, premierul a precizat că România are nevoie de un acord politic pentru o strategie de competitivitate, de un set de priorități asupra cărora să existe consens, astfel încât execuția lor să nu fie afectată de ciclurile electorale, scrie Agerpres.

"Ne dorim în primul rând un document final care să reflecte dorința și interesele românilor și României pe termen mediu și lung, un set de priorități asupra cărora să existe consens, astfel încât execuția lor să nu fie afectată de ciclurile electorale. Ceea ce este cert avem nevoie de un acord politic pentru o strategie de competitivitate a României. Vă adresăm așadar astăzi invitația deschisă de a ne asuma împreună un drum, care, pe lângă creșterea competitivității economice, să ne crească în primul rând încrederea în propriile forțe, în potențialul României, să aducem România la adevăratul ei potențial de dezvoltare și să creăm România în care vrem să trăim", le-a spus Dacian Cioloș participanților la Forumului Administrației Publice Locale.