Comisia Europeană a avizat favorabil, în procedură de urgență, decizia de suspendare temporară a exportului intracomunitar în cazul vaccinului combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății preluat de Agerpres, decizia Comisiei Europene a venit la solicitarea ministrului Florian Bodog.

„Având în vedere epidemia de rujeolă cu care se confruntă țara noastră, dar și discontinuitatea în aprovizionarea cu vaccinurile obligatorii din calendarul de imunizare, în data de 27 aprilie 2017, autoritățile române au notificat Comisiei Europene un proiect de Ordin care prevede blocarea exporturilor de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru protejarea copiilor din România. După examinarea proiectului de act normativ, Comisia Europeană a considerat că, în acest caz particular, solicitarea adoptării în procedură de urgență este justificată”, se arată în comunicat.

Aproape 4.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei sunt scoase de pe piața românească și  pleacă la export, scria recent HotNews.ro, citând datele furnizate de distribuitorii de medicamente.

Ministrul Sănătății a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru ca pacienții români să poată beneficia la timp și în condiții optime de vaccinuri, dar și de medicamentele și tratamentele de care au nevoie.

„Din păcate, deși epidemia de rujeolă a fost anunțată acum un an, Ministerul Sănătății nu a luat măsuri corespunzătoare și nu a făcut niciun stoc de vaccin, pentru a suplimenta în județele unde acest produs s-a epuizat. Așa am ajuns la situația din acest moment, în care direcțiile de sănătate publică din 10 județe nu mai au stocuri de vaccin”, a spus ministrul Sănătății, potrivit comunicatului de presă. 

În proiectul Legii vaccinării s-a prevăzut asigurarea unui stoc de minimum 6 luni pentru aceste produse, adaugă ministrul în comunicat.

În ultimul an, peste 4800 de cazuri de rujeolă au fost raportate în România. „Sunt foarte îngrijorat în legătură cu această situație și o urmărim atent prin intermediul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Solicit din nou României să ne spună cu ce putem ajuta. În prezent avem raportate epidemii de rujeolă în alte 15 țări europene, dar cele mai multe cazuri sunt în România”, a spus, într-un interviu pentru HotNews.ro, comisarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis.