Institutul Național de Sănătate Publică a decis luni ca Spania să fie inclusă în zona galbenă de risc privind evoluția coronavirusului.

Măsura, care se aplică de marți, ora 00:00, îi obligă pe toți cei care vin din Spania spre România să intre în carantină timp de 14 zile. De asemenea, zborurile spre țara noastră vor fi anulate.

Propunerea Institutului Național de Sănătate Publică a fost aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr 36 din 21.07.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență:

                            

                           

Măsura de carantina se aplica pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională din tarile/zonele cu risc epidemiologic ridicat si au drept de intrare pe teritoriul național, respectiv: cetățeni romani, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepțiile prevăzute prin HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin 2, lit a) – l).

Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresa.