Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică poziția prim-ministrului Florin Cîțu de a discuta limitarea transportului gratuit al studenților și solicită Guvernului încetarea imediată a acestor demersuri.

Alianța Studenților susține că premierul și echipa sa nu și-au găsit timp de la învestirea Guvernului să discute problemele și prioritățile studenților, dar "își continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina această facilitate pentru studenți".

ANOSR amintește că Florin Cîțu a depus un amendament împreună cu Eugen Teodorovici în anul 2017 pentru eliminarea transportului feroviar gratuit pentru elevi. Ulterior, senatorul Florin Cîțu de atunci a renunțat la amendament pe considerentul că impactul bugetar este redus.

„În contextul unor statistici dezastruoase privind educația și incluziunea socială, inclusiv privind cheltuielile guvernamentale/student, Guvernul nu este, aparent, preocupat să asculte aceste probleme, orientându-și atenția spre limitarea unui drept câștigat de studenți. Deși impactul bugetar este redus, astfel cum declara chiar domnul prim-ministru în 2017, beneficiile gratuității sunt extrem de mari atât pentru studenți, cât și pentru CFR Călători. Măsura este cu atât mai mult nepotrivită în situații de criză, care adâncesc inechitățile sociale. Așteptăm ca prim-ministrul să ia în calcul solicitările studenților, pentru a nu fi nevoiți să demarăm acțiuni suplimentare” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

+++

Executivul vrea să readucă cheltuielile pentru transportul studenților la nivelul din 2016, înainte ca guvernarea PSD să introducă gratuitatea călătoriilor cu trenul pe tot parcursul anului.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a explicat că există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem de decontare a unui anumit număr de călătorii pentru studenți, în sensul în care să se deconteze un anumit număr de călătorii care sunt efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care își efectuează studiile studenții și nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD.