Ultimii ani au dovedit potențialul acestei surse de finanțare alternativă de a stimula comportamentul filantropic al cetățeanului și responsabilizarea acestuia în susținerea unor cauze sociale. Între timp, MFP se gândește să renunțe la acest sistem.

Datorită în special eforturilor de informare ale organizațiilor neguvernamentale și de promovare a facilității, se remarcă evoluția semnificativă a nivelului de conștientizare privind existența mecanismului în rândul populației (70,9% în 2016 față de 47,9% în 2010), este concluzia unui studiu al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).

Corelat cu aceasta, nu mai puțin de 65% din organizațiile neguvernamentale respondente la Barometrul Liderilor ONG, 2016 au înregistrat venituri din această sursă, iar pentru 10% dintre organizații reprezintă principala sursă de venit la nivelul anului 2015. 

În 2015 (prin analiza datelor referitoare la sumele direcționate din veniturile înregistrate în 2014), 1,82 milioane de cetățeni (29% din total contribuabili) au direcționat 143,4 milioane de lei prin intermediul acestui mecanism.

Potențialul de creștere însă rămâne semnificativ, având în vedere că la nivelul veniturilor înregistrate în 2014, suma totală posibil a fi direcționată ajungea la 482 milioane de lei, conform studiului.

Cercetarea Omnibus (FDSC, 2016) evidențiază relevant creșterea semnificativă a procentului din populație ce a decis direcționarea celor 2% (36,6% dintre cei care știau de existența mecanismului, față de 17% în 2010).

Mai mult, acest procent poate anticipa o creștere în volum absolut a sumelor direcționate din veniturile aferente anului 2015, având în vedere că sondajul a fost realizat în iulie 2016, la scurt timp după termenul legal până la care direcționarea era posibilă (Mai 2016). 

Studiul integral, aici.

MFP: Actualul sistem de redirecționare a 2% din impozit ar putea fi înlocuit 

Experții care lucrează la proiectul Codului Economic iau în calcul modificarea sistemului actual de redirecționare a 2% din impozit prin introducerea donației în sistemul de deduceri personale din venitul global al contribuabilului, conform unui comunicat de miercuri al Ministerul Finanțelor Publice, după apariția unor informații privind intenția de eliminare a redirecționării de 2%.

MFP precizează că experții discută mai multe variante: fie păstrarea sistemului actual de redirecționare a 2% din impozit, fie introducerea donației în sistemul de deduceri personale din venitul global al contribuabilului, scrie Agepres.

În viitorul sistem, sumele donate ar putea fi deduse integral în limita a 1.000 lei/membru al gospodăriei (familiei). După finalizarea analizelor și a simulărilor necesare, proiectul Codului Economic, care va include modificările Codului fiscal, va fi supus dezbaterii publice și înaintat Parlamentului României.