Guvernul a adoptat în ședința de luni hotărârea privind stabilirea sistemului de garanție returnare (SGR) pe ambalajele primare nereutilizabile.

„Data de pornire a acestui sistem este în continuare cea pe care mi-am asumat-o în timpul verii, cu ocazia dezbaterilor dintre ministere: 1 octombrie 2022. Este un termen ambițios. Sper să reușească producătorii, comercianții și statul român să se încadreze în acest termen. Obligațiile comercianților sunt legate în primul rând de realizarea acelor puncte de preluare. Trebuie să organizeze punctele de returnare în condițiile hotărârii de guvern, în mod automat sau manual. Trebuie să se înregistreze în sistemul SGR și să asigure pentru consumatori posibilitatea predării ambalajelor contra acelei garanții de 0,5 lei", a declarat luni seara ministrul mediului Tanczos Barna.

În primul an de implementare se estimează o rată de recuperare a ambalajelor de 65% la sticlă, plastic și metal, pentru ca în anul al treilea de implementare să se ajungă la 85-95%.

Producătorii de bere, băuturi alcoolice, ape minerale sau sucuri vor avea obligația să se înregistreze în sistemul SGR.

Garanția va fi de 50 de bani pentru toate ambalajele de plastic, sticlă sau metal, indiferent de volumul recipientului.

Ambalajul va putea fi returnat la orice punct de colectare, indiferent de unitatea comercială de la care a fost achiziționat.