Pandemia de coronavirus a alimentat sentimentul de corupție în rândul cetățenilor Uniunii Europene, mai puțin de jumătate dintre ei considerând că această criză a fost gestionată 'transparent' de către autorități.

Același procent de europeni consideră că frecvența mitei în sectorul sanitar este cea mai ridicată în România și Bulgaria, relevă un studiu publicat marți de Transparency International și citat de AFP, preluată de Agerpres.

"În UE, numai patru persoane din zece consideră că guvernul lor a gestionat pandemia în mod transparent. În Franța, Polonia și Spania, cel puțin 60% dintre persoanele intervievate sunt de părere că gestionarea pandemiei de către guvernul lor este lipsită de transparență", conform rezultatului anchetei.

Peste 40.000 de locuitori din cele 27 de țări ale Uniunii Europene au răspuns la acest Barometru european al corupției, realizat între octombrie și decembrie 2020.

Conform Transparency International, serviciile de sănătate sunt în mod special afectate de corupție. Deși numai 6% dintre persoanele interogate au declarat că au dat mită pentru a avea acces la servicii medicale, 29% spun că s-au folosit de relațiile personale pentru a obține un acces privilegiat.

"Îngrijirile medicale, în special, au fost un teren propice pentru corupție, în timp ce guvernele încercau să gestioneze pandemia de COVID-19", scrie Transparency în raportul său.

Frecvența mitei în sectorul sanitar, raportată de respondenți, este mai ridicată în România (22%) și Bulgaria (19%), în timp ce folosirea relațiilor personale este mai frecventă în Cehia (54%) și Portugalia (46%).Autorii raportului le cer guvernelor din UE "să își sporească eforturile pentru a garanta o ieșire justă și echitabilă din pandemia în derulare".

Ungaria și Polonia sunt arătate cu degetul ca țări care au folosit criza sanitară "ca pretext pentru a submina democrația" prin noi reglementări.Politicienii au văzut în criză "o ocazie de a profita", adăugă raportul, invocând lobby-ul făcut în favoarea achiziției de măști de protecție.

În Germania, deputați ai partidului conservator aflat la putere (CDU) au fost acuzați că au intervenit pe această piață.În această țară, peste 60% dintre persoanele interogate consideră că guvernul este sub influența unor grupuri de interese private. Mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate în acest sondaj la nivelul UE au aceeași părere despre propriul guvern.

De altfel, o treime dintre europenii chestionați consideră că, în țara lor, corupția a stagnat sau a crescut."Aceste rezultate trebuie considerate un semnal de alarmă atât pentru guverne, cât și pentru instituțiile UE", a precizat într-un comunicat Michiel van Hulten, director al Transparency International UE.