După intrarea în pandemie, România a fost inundată de dezinfectanți diluați. Nimeni nu mai verifică dacă biocidele cu care se dezinfectează de la populație, la medici și instrumentar din spitale, nu sunt diluate, scrie Turnul Sfatului.

Avem de-a face cu rețeta Hexi Pharma, dar înmulțită de zeci de ori. Turnul Sfatului a descoperit și cum, de data aceasta, instituțiile statului român au fost avertizate asupra amplorii acestor situații generatoare de profituri necuvenite și care reprezintă un atentat asupra sănătății populației. Fără ca cineva să reacționeze în vreun fel.

Din primăvara anului trecut, de când a fost declarată starea de urgență din cauza pandemiei, o nouă afacere și-a dezvăluit potențialul: producția de dezinfectanți. Atât de mare a devenit cererea de avizare a produselor biocide pentru piața din România încât cei de la Comisia de avizare a produselor biocide din cadrul Institutului de Sănătate Publică n-au mai făcut față. Așa că din mai 2020 s-a înființat o a doua comisie, una militară și care funcționează pe perioada stării de alertă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cinci luni (iunie – octombrie 2020), numai această a doua comisie a încuviințat vânzarea pe piața din România a 200 de noi produse biocide: geluri dezinfectante, săpunuri chirurgicale, dezinfectanți de suprafețe.

De cealaltă parte, Registrul național al produselor biocide – cel întocmit de comisia permanentă din cadrul INSP – consemnează că la începutul acestui an erau avizați pentru vânzarea în România alți aproape 400 de dezinfectanți.

Citiți investigația pe Turnulsfatului.ro.

124 de produse biocide neconforme au fost retrase de la utilizare în ultimele luni, iar alte 263 de produse biocide neconforme au fost retrase de la comercializare, a anunțat luni Ministerul sănătății.

Inspecția Sanitară de Stat a solicitat DSP Galați și DSP Ilfov efectuarea de controale la producătorii SC Grande Gloria Production SRL și SC G&M 2000 SRL, a mai anunțat Ministerul sănătății, în urma reportajului realizat de Turnul Sfatului.