Deputatul UDMR Biro Rozalia a anunțat că a cerut, la o întrunire în cadrul Inițiativei Central-Europene, să se găsească modalitățile prin care să se repună pe ordinea de zi a Comisiei Europene, "sub lumina reflectoarelor", ințiativa Minority Safepack

„Decizia Comisiei Europene de a nu se angaja pentru a discuta, a dezbate această solicitare mi se pare una care arată o insuficientă deschidere cu privire la solicitarea cetățenilor europeni. Inițiativa cetățenească Minority SafePack, depusă în 2019, poate fi un exemplu demn de urmat. Într-un timp record, s-au strâns acele 1,3 milioane de semnături din minimum șapte state UE. Ne arată că, pe de o parte, se poate să ne sprijinim reciproc în obținerea unui rezultat, dar, pe de altă parte, ne arată insuficienta deschidere a structurilor Uniunii Europene la solicitarea a 1,3 milioane de cetățeni ai Europei”, a declarat joi Biro Rozalia, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

„Ceea ce putem să facem - acesta a fost îndemnul meu în cadrul ICE - este să găsim toate modalitățile legale de a repune pe ordinea de zi, sub lumina reflectoarelor, această solicitare a minorităților naționale pe masa structurilor decizionale din UE, respectiv de a găsi toate modalitățile posibile la nivel local, în state membre, de a conlucra pentru rezolvarea acestei problematici", a mai spus deputata UDMR, care deține și funcția de președinte al Comisiei de politică externă din camera inferioară a Parlamentului.

Biro a participat miercuri, 21 aprilie, la o întâlnire de lucru în cadrul Inițiativei Central-Europene (ICE) a Comisiei de cultură, prezidată de delegația parlamentară a Ungariei în ICE, la care au fost reprezentate 17 țări membre ale organizației, având ca subiect "Diversitate culturală și identitate în Europa".

Potrivit deputatei Biro, înaltul comisar al OSCE a făcut apel la membrii participanți de a încerca să ia toate măsurile pentru a reduce la minimum excluziunea din societate, pentru a asigura un sprijin real tuturor minorităților și pentru a asigura respectul reciproc identității culturale.

„Mesajul domniei sale a fost de a solicita o responsabilitate mai mare în ceea ce înseamnă păstrarea identității și diversității culturale a Europei spunând că Europa este întreagă așa cum este, fiecare etnie fiind o culoare aparte care asigură această bogăție”, a spus deputatul UDMR.

În cazul României, a subliniat Biro în expunerea sa în cadrul întâlnirii, există cadrul legal necesar, cu convenții internaționale ratificate, însă practica a arătat că acest cadru nu este suficient, motiv pentru care a fost inițiată elaborarea legii privind statutul minorităților naționale.

„Se știe că această inițiativă a UDMR este enorm de importantă pentru toate cele 20 de minorități naționale ale României. Când s-a elaborat programul de guvernare, la solicitarea noastră s-a introdus în programul de guvernare că acest guvern își asumă elaborarea și adoptarea unei legi în ce privește statutul minorităților naționale din România. Dispunem într-adevăr, prin cele 20 de minorități naționale, de o diversitate culturală și etnică mare, ceea ce pe de o parte ne arată bogăția țării noastre," a conchis Biro.