Ministerul de Externe anunță că un reprezentant al Ambasadei României în Afganistan a murit într-un atac terorist, iar un altul a fost grav rănit.

Atacul terorist a avut loc la Kabul, în noaptea de 2 spre 3 septembrie, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României în capitala afgană.

”În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit. Cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate”, informează MAE.

Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu șeful misiunii diplomatice a României la Kabul și rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar.

Ministerul Afacerilor Externe transmite ”sincere condoleanțe familiei victimei și recuperare rapidă persoanei rănite”.

Potrivit comunicatului, atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă ”în termenii cei mai fermi atacul terorist și reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare”.

”Funeralii naționale, cel puțin la nivel simbolic, ar fi un gest firesc, nu am făcut propunerea, dar vom discuta”, a spus Ramona Mănescu la Digi24.

”Nu putem decât să fim recunoscători, să plătim tribut ( sic! - n.r.) pentru sacrificiu, omul acesta și-a sacrificat viața pentru a-i salva pe ceilalți, este un lucru peste care vom trece greu, am transmis condoleanțe familiei”, a mai spus Ramona Mănescu.

Ea a spus că românul ucis era născut în 1976, iar cel rănit era, de asemenea, un bărbat tânăr. El se află acum în spitalul unei baze militare, este în afara oricărui pericol, este stabilizat și se așteaptă acordul medicilor pentru a fi transportat acasă. Cei doi făceau parte din echipa de securitate a misiunii diplomatice de la Kabul.

În momentul atacului - care a durat câteva ore - , în Ambasadă se aflau 12 diplomați, inclusiv însărcinatul cu afaceri. Toți cei 12 diplomați vor fi aduși în țară, iar echipa și reprezentanța diplomatică - distrusă în proporție de 80 la sută - vor fi refăcute, a precizat Mănescu.