Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a anunțat, miercuri, că raportul Corpului de control al MS arată că au fost găsite nereguli la Agenția Națională de Transplant și la alte patru spitale, existând și suspiciuni legate de cheltuirea banilor publici.

UPDATE Managerul Spitalului Clinic "Sfânta Maria", Narcis Copcă, a depus, miercuri, plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pe motiv că ministrul Sănătății a refuzat să plătească efectuarea unei operații de transplant în această unitate sanitară, iar pacientul a decedat, iar acum alte două persoane au fost înscrise pe lista unității pentru transplant, potrivit News.ro.

"Ministrul Sănătății va trebui să răspundă penal pentru faptul că nu a dat bani pentru un pacient asigurat, care era programat să facă transplant de plămân în Spitalul «Sfânta Maria», unitate sanitară acreditată de către Agenția Națională de Transplant pentru aceste intervenții. Ministrul Sănătății era obligat să plătească operațiile de transplant, dar a refuzat, preferând să exporte plămânii, iar operațiile să fie făcute într-un spital de la Viena", spune Copcă.

"În septembrie am fost sunat de doctorul Zota, ne-a spus că are un donator de la care poate fi prelevat plămânul pentru transplant. Ministrul Sănătății a refuzat ca un pacient român să primească acest plămân și a preferat să-l trimită la Viena. Avem tot ceea ce ni s-a cerut. Avem contract cu patru medici pneumologi și cu un medic pneumolog infecționist, chiar mai mult decât ar fi fost necesar. Avem posibilitatea efectuării unor nalize medicale continuu, 24 de ore din 24. Mai mult, avem posibilitatea ca anumite analize să le facem în Germania", a adăugat Copcă.

Joi, managerul Spitalului Sfânta Maria, Narcis Copcă spunea că Ministerul Sănătății este obligat să plătească Spitalului "Sfânta Maria" pentru realizarea în această unitate a transplantului pulmonar, mai ales că Agenția Națională de Transplant (ANT) a acreditat centrul pentru acest tip de intervenție, din martie 2016, iar pentru că s-a opus intervenției, ministrul Vlad Voiculescu se face vinovat de moartea unui pacient aflat pe lista de așteptare a clinicii bucureștene.

Acesta preciza încă de atunci că ia în calcul să sesizeze Parchetul General pentru omor din culpă și DIICOT pentru trafic de organe în acest caz, dacă dacă ministrul nu va reveni asupra deciziei de a da bani pentru transplant pulmonar.

"Nu este permis să investești ca minister cinci milioane de euro în Spitalul Sfânta Maria pentru transplant pulmonar, Primăria Capitalei a dat alți cinci milioane de euro, și să nu folosești clinica. De aceea, suspicionez un trafic de organe realizat pe teritoriul României, montarea organelor pe bani și plata donorilor ca să doneze organe. Reacționez cu suspiciune când văd că pleacă din țară 14 organe (plămâni) și la Viena un singur român a primit un plămân. Aș vrea să vedem acordul prin care au fost trimise în străinătate aceste organe, fiind privați românii", adăuga Copcă.

+++

UPDATE Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut ministrului Sănătății să deblocheze fondurile pentru transplantul de plămân la Spitalul "Sfânta Maria" și a acuzat ministerul și Casa Națională de Asigurări de Sănătate că au încalcat legea.

"Fac o solicitare oficială, ca primar general și ca cetățean al țării, către ministrul Sănătății, să deblocheze transplantul de plămâni de la Spitalul «Sfânta Maria» de mâine dimineață. De mâine dimineață ar trebui să aibă loc operații, pentru că sunt pacienți care suferă și sunt pacienți care așteaptă de luni de zile ca la un spital acreditat din Europa să funcționeze și secția de transplant. Practic, CNAS și ministerul au încălcat legea când au tăiat finanțarea către un spital care are toate acreditările necesare", a reacționat Gabriela Firea.

De asemenea, edilul a spus că va pune la dispoziție Ministerului Sănătății documentele cerute, legate de achizițiile de echipamente medicale și administrarea spitalului.

"Aceste subterfugii, aceste explicații irelevante, aceste trimiteri la  achizițiile din 2015... să le verifice. Nu are nimic de-a face actul medical în sine și tratarea bolnavilor cu aceste măsuri administrative, dar nu am absolut nimic împotrivă să punem la dispoziția Ministerului Sănătății tot ceea ce eu găsesc în arhiva Primăriei ca fiind documente de când eu nu eram primar general", a afirmat Firea.

Primarul a mai spus că Ministerul Sănătăți a trimis marți Inspecția Sanitară cu reprezentanți din trei județe să facă verificări la Spitalul "Sfânta Maria” și că, în urma controlului, nu au fost găsite nereguli. Și managerul Spitalului "Sfânta Maria", Narcis Copcă, a declara că Inspecția Sanitară de Stat care a făcut verificări nu a găsit nereguli, potrivit Agerpres.

"Ieri (marți, n.r.), domnul ministru a trimis Inspecția Sanitară de Stat din trei județe la Spitalul «Sfânta Maria». Un an de zile aproape nu a făcut nimic și acum a trimis o inspecție formată din reprezentanți din trei județe. Controlul s-a finalizat azi-noapte, nu s-a găsit nimic în neregulă", a declarat Firea.

"Mi-a trimis și Inspecția Sanitară de Stat să verifice, să ne dea afară. Vă anunț că Inspecția Sanitară trimisă de domnul ministru a stat două zile că a găsit totul perfect", a spus și Copcă.

Managerul spitalului spune că "Sfânta Maria" este acreditată pentru a face transplant pulmonar de Guvern și susține că ministrul Sănătății refuză plata serviciilor către asigurații români din program și că vrea să retragă abuziv acreditarea spitalului pentru transplant, deși a avut toate documentele cerute de lege.

+++

Astfel, vor fi făcute sesizări privind posibile fapte penale, pentru fals și uz de fals, precum și sesizări la Agenția Națională de Integritate, pentru conflict de interese și incompatibilitate, scrie News.ro.

Unitățile medicale în care au fost găsite nereguli de către inspectorii Corpului de Control al Ministerului Sănătății sunt Spitalele Județene din Brăila, Alba Iulia, Ploiești și Reșița.

Ministrul a precizat că în urma controlului la Agenția Națională de Transplant au fost descoperite probleme privind derularea unui proiect european pentru donarea și transplantul de organe, prin care au fost încheiate convenții civile de prestări servicii între Agenția Națională de Transplant, reprezentată de domnul doctor Dan Adrian Luscalov, în calitate de director executiv, și prestator domnul doctor Luscalov Dan Adrian.

De asemenea, au fost încheiate contracte de prestări servicii între Dan Adrian Luscalov, în calitate de director executiv al ANT și doctorul Andrei Nica, în calitate de director adjunct al ANT.

Ministrul a precizat că a decis sesizarea Agenției Naționale de Integritate, care să verifice dacă există un posibil conflict de interese și o eventuală incompatibilitate la semnarea convențiilor civile.

Vlad Voiculescu a mai spus că există suspiciuni legate de modul în care au fost cheltuiți bani publici, și a dat ca exemplu cazul achiziției unui studiu de fezabilitate pentru care referatul de necesitate a fost semnat de șoferul instituției, care era angajat cu jumătate de normă la Departamentul Achiziții și care, în fața Corpului de Control, a declarat în scris că nu știe ce a semnat.

"Vor fi sesizate organele penale pentru posibile fapte penale, fals și uz de fals", a precizat ministrul Sănătății.

Totodată, în urma verificărilor făcute de Corpul de Control, există dubii și în ceea ce privește modul în care a fost coordonată activitatea de transplant de către Agenția Națională de Transplant, urmând ca toate dosarele de acreditare a activității de transplant, precum și întreaga legislație să fie verificate.

El a precizat că de-a lungul timpului ANT și-a pierdut o parte din atribuții, care au fost trecute la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, și "nu este ușor de înțeles" cum coordonarea activității de transplant a ajuns la Ambulanță, care nu este acreditată pentru transplant.

"În 2009, Agenția Națională de Transplant, sub semnătura directorului executiv, doctorul Dan Adrian Luscalov, a înștiințat Serviciul de Ambulanță al municipiului București că domnul doctor Victor Zota este nominalizat în funcția de coordonator al programului de transplant, organe, țesuturi și celule de natură umană pentru Centrul universitar București, cu încălcarea Legii 95. Nu este usor de înțeles pentru noi cum coordonarea activității de transplant a ajuns la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov. Mai mult, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov ar fi trebuit să fie acreditat în acest sens pentru a desfășura activități de transplant, aceasta fiind opinia menționată în raportul Corpului de control", a afirmat ministrul Voiculescu.

Potrivit acestuia, comisia de control a constatat că pe mai multe adrese de comunicare între Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, ANT și Ministerul Sănătății, doctorul Victor Zota apare ca fiind coordonator național de transplant, funcție care nu este definită în legislația actuală, deci nu există, fiind definite în legislație doar funcțiile de coordonator regional de transplant și coordonator de transplant la nivelul unității sanitare, mai scrie News.ro.

Comisia de control a mai constatat că nici Consiliul Științific al ANT nu și-a îndeplinit atribuțiile, în sensul că, deși trebuia să se întrunească lunar, în perioada 2013-2016 au fost doar patru întruniri. Ministrul a precizat că în Consiliul Științific al ANT sunt foarte mulți membri, iar o parte dintre ei nici nu mai sunt în viață.

Și în urma acestor rezultate ale controlului, vor fi sesizate organele abilitate pentru posibile fapte penale, respectiv fals și uz de fals. De asemenea, vor fi făcute sesizări privind modul de acreditare a unităților medicale pentru desfășurarea activităților în domeniul transplantului de organe.

În plus, vor fi verificate toate dosarele de acreditare a activității de transplant pentru a vedea dacă sunt îndeplinite condițiile de acreditare și dacă s-au luat măsurile necesare pentru retragerea acreditărilor unităților sanitare care nu îndeplinesc aceste condiții.

El a mai spus că a solicitat o verificare a întregii legislații în domeniul transplantului pentru ca toate actele normative incidente să fie puse în acord. De asemenea, se vor face în regim de urgență demersurile necesare pentru aprobarea unui ordin de ministru privind modul de alocare la nivel național a grefoanelor de țesuturi și celule.

Suspiciuni că Spitalul "Sfânta Maria" a primit acreditare de transplant pentru că a îndeplinit toate condițiile

Totodată, în contextul neregulilor privind acreditarea activității de transplant de către Agenția Națională de Transplant (ANT), Voiculescu spune că există în continuare suspiciuni că Spitalul "Sfânta Maria" a primit acreditare de transplant pentru că a îndeplinit toate condițiile, potrivit News.ro.

"Și asta pentru că am menționat deja câteva aspecte ale modului în care s-a făcut acreditarea, asta pentru că din toate discuțiile cu experții pe care le-am avut până acum, pare că Spitalul «Sfânta Maria» este în imposibilitate de a urmări pacienții transplantați, neavând un compartiment de pneumologie și neavând experți specializați în urmărirea post-transplant a pacienților. Spitalul «Sfânta Maria» nu are un laborator care să poată analiza probele pacienților cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 , așa cum cere Ordinul 860”, a spus ministrul Vlad Voiculescu.

El a precizat că Agenția Națională de Transplant a anunțat Ministerul Sănătății, printr-o adresă, că vrea să realizeze un raport în legătură cu transplantul pulmonar de la Spitalul "Sfânta Maria”, "asta după ce a fost dată acreditarea".

Ministrul a mai spus că are dubii serioase că la Spitalul "Sfânta Maria” se poate face în prezent transplant pulmonar, pornind și de la faptul că în unitatea sanitară, unde s-a făcut transplant de ficat, din luna mai nu a mai fost făcută nicio astfel de intervenție.

Vlad Voiculescu a precizat că Spitalul "Sfânta Maria" a beneficiat de finanțări semnificative atât anul trecut, de la Ministerul Sănătății și de la Primăria Municipiului București, cât și în acest an, când a avut alocată o sumă considerabilă, "din care nu a fost cheltuit, însă, niciun ban".

Ministrul Sănătății a solicitat acceptul Primăriei Capitalei de a permite Corpului de control să verifice funcționarea Spitalului "Sfânta Maria", respectiv modul în care a fost acreditat și cum s-au făcut achizițiile.

"Dacă doamna primar nu are nimic de ascuns, o invit să facă un act de transparență, - pe care în câteva săptămâni toate spitalele vor fi obligate să îl facă - și anume să publice lista contractelor încheiate de Spitalul «Sfânta Maria» cu firmele care au furnizat echipamente, în decursul anului 2015 în special”, a afirmat ministrul.

Marți, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că o comisie internațională de la patru centre din Europa va veni în România la începutul lunii decembrie pentru verificarea acreditării centrelor de transplant.

Ministrului a mai precizat că există un acord semnat de Agenția Națională de Transplant (ANT) și Eurotransplant, care dă garanția că pacienții români pot beneficia de transplant acolo unde este nevoie, iar că, în acest moment, deși România pune la dispoziție plămâni, nu primește nimic înapoi.

În urmă cu o săptămână, Voiculescu anunța că inspectorii Corpului de control ai Ministerului Sănătății fac verificări la Agenția Națională de Transplant, deoarce sunt "indicii serioase" că acreditarea Spitalului Sfânta Maria pentru transplantul de plămâni nu a fost făcută în mod judicios, ci sub presiune politică.

Acesta preciza că, în prezent, cei care au nevoie de transplant de plămâni sunt pe lista de așteptare a spitalului AKH din Viena, sau a oricărui spital din Europa care efectuează transplant de plămâni, în timp ce o minută a ANT din iunie 2015 arăta că la Agenție au fost primite foarte multe sesizări și reclamații din partea pacienților care au nevoie de transplant pulmonar, în care membrii ANT sunt acuzați că sunt răuvoitori și obstrucționează realizarea transplantului pulmonar.