Greva generală a controlorilor de trafic aerian afectează zeci de zboruri programate pe Aeroportul Internațional Henri Coandă. Procesul privind legalitatea grevei controlorilor de trafic aerian a fost amânat câteva ore.

Update:

Tribunalul București a decis că greva generală a controlorilor de trafic aerian este legală. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată în 15 zile.

Greva declanșată de Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) a fost contestată în instanță de către Autonomă Administrația Română a Controlorilor de Trafic Aerian — ROMATSA.

+++

Controlorii de trafic aerian au suspendat greva începând cu ora 12:10, a declarat, marți, pentru Agerpres, Florin Diaconu, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR).

"Am declarat greva suspendată de la ora 12:10. Acum se merge la Tribunalul București. Procesul începe la 13:30", a spus Diaconu.

+++

Alexandru-Răzvan Cuc, ministrul Transportului, a declarat la Realitatea TV că greva ROMATSA se va suspenda, iar lucrurile vor reveni la normal după ora 13:00. Sindicaliștii au negat însă că ar fi ajuns la un acord cu ministerul. 

+++

Greva a început marți dimineața, la ora 9:00. Potrivit site-ului Companiei Naționale Aeroporturi București, cinci zboruri ale companiei Ryan Air, spre și dinspre Roma și Berlin, și unul dinspre Timișoara, au fost anulate. Pe pagina de Facebook, Blue Air notează că  sunt afectate mai multe zboruri, printre care Roma — București și Hamburg — București.

”În urma discuțiilor cu domnul ministru (ministrul Transporturilor — n. r.) și cu reprezentanții atât ai Ministerului Transporturilor, cât și ai autorităților aeronautice din România, există șanse destul de mari ca această grevă generală pe care am anunțat-o pe perioadă nedeterminată să se poată opri într-un interval de timp relativ scurt. Este imposibil de a aprecia în acest moment, exact, că va fi vorba despre două ore, trei ore, o oră și ceva. Este vorba de un număr mare de documente, de acte care trebuie puse atât în pagină, iar multe din ele aprobate, cum ar fi decizii ale Consiliului de Administrație care era programat pentru ora 14:00. (...) Există foarte multe aspecte și puncte pe care trebuie să le discutăm cu Consiliul de Administrație, vor fi lucruri care necesită destul de mult timp și nu există nicio posibilitatea ca aceste aspecte să fie rezolvate până la ora 9:00 dimineața", a explicat luni, Gabriel Tudorache, la ieșirea de la negocierile cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, și cu managementul ROMATSA, potrivit Agerpres.

Tudorache nu a putut preciza care vor fi zborurile afectate de greva controlorilor de trafic în condițiile în care decizia este luată de EUROCONTROL: "Pentru toți pasagerii care au bilete în momentul de față putem să spunem că există o singură diferență față de greva de avertisment în conformitate cu legislația națională și internațională. Nu stabilesc nici cei din sindicat, nici cei din ROMATSA, nici domnul ministru sau președintele României care vor fi zborurile afectate. Decizia se ia de la EUROCONTROL”.

Greva, contestată în instanță

ROMATSA a contestat în instanță legalitatea grevei declanșată de către Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR).

Procesul era programat la ora 8:30, însă avocatul sindicaliștilor a solicitat o amânare de câteva ore, pentru a studia o cerere de intervenție a Ministerului Transporturilor, ca parte în acest litigiu. Magistrații au fost de acord și au amânat dezbaterile pentru ora 13:30.

Economica.net: Venit de controlor de trafic la Otopeni: 7.300 de euro pe lună net

Potrivit informațiilor Economica.net, în grila de salarizare a Romatsa postul de controlor de trafic aerian principal instructor este remunerat cu un salariu de bază, negociat, de 22.168 de lei. La acesta se adaugă un spor de vechime de până la 25%, urmat de un spor pentru condiții grele de 15%, de un spor pentru complexitatea dirijării de 33% și de un spor pentru lucrul în ture de 23,5%.În plus, fiecare controlor primește 23,58 de lei pe oră, "adaos pentru întărirea rezistenței organismului”.

Făcând calculul pe baza acestor cifre, rezultă că unii controlori de trafic de la București pot primi o remunerație lunară brută de 47.608 lei, în condițiile în carre sporurile ajung, în acest caz, până la 96,5% din salariul de bază negociat. Suma include și plata acelui stimulent pentru 176 de ore pe lună, aferente a 22 de zile lucrătoare pe lună, scrie Economica.net.