Vineri, 31 ianuarie 2020, este ultima zi ca membru al UE pentru Marea Britanie. Ce se întâmplă cu românii care trăiesc pe teritoriul britanic?

Autoritățile române dau asigurări că nu se schimbă nimic pentru cetățenii români care trăiesc în Marea Britanie, cel puțin până la 31 decembrie, când se încheie perioada de tranziție negociată de guvernul de la Londra cu Uniunea Europeană.

„Nu este cazul de niciun fel de îngrijorare, nu este niciun prilej de panică. Regimul juridic actual este cel care se aplică și începând de mâine, cel puțin până la 31 decembrie 2020”, a punctat ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

Oficialul amintește că românii care doresc să se stabilească în Marea Britanie trebuie totuși să facă demersurile necesare pentru înregistrarea ca rezident (pre-settled sau settled status) până la 30 iunie 2021.

„Există prevederi în Acordul de retragere care se referă și la membrii de familie apropiați, (...) iar pentru negocierile ulterioare România va continua să fie cât se poate de activă pentru asigurarea unui regim de drepturi eficient pentru cetățenii români din Marea Britanie”, a spus Aurescu, la Digi24.

Ministrul a atras, totuși, atenția că acordul de retragere aprobat de UE și Marea Britanie nu prevede nimic pentru cetățenii europeni care ajung în Marea Britanie după 31 decembrie 2020.

„Pentru cei care ajung în Regatul Unit după 31 decembrie 2020 acordul de retragere nu acoperă acest regim, prin urmare este important ca negocierile dintre UE și Regatul Unit să ajungă la o soluție care să asigure un regim nediscriminatoriu pentru cetățenii europeni, să nu existe regimuri diferite între cetățenii celor 27 de state membre de pe teritoriul Regatului Unit”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Ministrul a menționat că România își dorește o relație de parteneriat puternic cu Regatul Unit atât pe partea de politică externă și de securitate comună, cât și în perspectiva economică.

Ce se va întâmpla în viitor, după finalul anului 2020, va depinde de viitoarea relație dintre UE și Marea Britanie, spune și eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. „Noi, România și Uniunea Europeană, vrem o relație cât se poate de strânsă cu Marea Britanie. Va depinde totul și de relația pe care vor ei să o aibă cu noi”, a spus Mureșan.


Mai mult, spune europarlamentarul, cetățenii români plătesc mai multe impozite în Marea Britanie decât ajutoarele sociale primite de români de la guvernul britanic, astfel că „nu suntem în niciun fel o povară pentru Marea Britanie, ci suntem un ajutor”.

Potrivit guvernului român, toate calificările profesionale obținute sau în curs de obținere înainte de sfârșitul perioadei de tranziție vor fi recunoscute de cele două părți, astfel că singurul pas necesar pentru cetățenii români este solicitarea noului statut de rezident.

Există două tipuri de înregistrare pentru noul statut:
 

  • SETTLED se aplică cetățenilor europeni și membrilor de familie ai acestora care au locuit în Marea Britanie o perioadă neîntreruptă de 5 ani la data aplicării;
  • PRE-SETTLED se aplică celor care au locuit în Marea Britanie pentru o perioadă mai scurtă de 5 ani, până la data de 31 decembrie 2020 și le permite acestora să acumuleze cei 5 ani necesari aplicației de SETTLED (este obligatoriu să aplicați pentru statutul de settled inainte de data expirarii statutului de pre-settled).

Peste 430.000 de români ce doresc să trăiască în Marea Britanie s-au înscris online pentru statutul special necesar, 30% dintre ei aplicând pentru cel de rezident, a spus, într-un interviu acordat Agerpres, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache.

Nu se cunoaște exact numărul românilor care trăiesc în Marea Britanie, dar estimările diplomaților merg spre jumătate de milion. „E posibil însă ca, după finalizarea acestui proces de înregistrare pentru statutul de rezident sau pre-rezident, să constatăm că sunt de fapt mult mai mulți”, a mai spus Dan Mihalache.

Marea Britanie va părăsi UE, la care a aderat în 1973, vineri 31 ianuarie la 23:00 GMT (1 februarie, 01:00, după ora României), fiind primul stat membru al Uniunii care iese din blocul comunitar. În urmă cu trei ani și jumătate, 52% din populația Regatului Unit a votat, într-un referendum, în favoarea ieșirii țării din Uniunea Europeană.