Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că miercuri este "Ziua Z" pentru combaterea infracționalității din România, fiind efectuate cele mai ample misiuni pentru combaterea infracționalității.

"Am convocat această întâlnire (conferință de presă - n.r.) pentru că este <Ziua Z>. O zi importantă pentru combaterea infracționalității în România. În această zi, am executat 619 percheziții și descinderi la nivelul întregii țări. (...) Am ales această zi, <Ziua Z>, pentru că va fi ușor de memorat pentru cei care vor analiza activitatea MAI", a anunțat Marcel Vela. 

Vela a mai precizat că, atunci când a spus că este cu ochii pe infractori, nu a fost o figură de stil, "așa cum mai comentau unii pe rețelele de socializare", ci este cea mai mare acțiune executată de MAI din ultimii ani.

"Au acționat astăzi 3.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și cadre din alte structuri. Din cele 619 acțiuni, 489 au fost percheziții, iar 130 au fost descinderi. 386 de percheziții sunt pe crimă organizată, 36 în zona judiciară, 46 pe criminalita economico-financiară, iar 21 pe infracțiuni care țin de arme și muniții. Cele 130 de descinderi au fost pentru punerea în executare a unor mandate de arest preventiv și pentru unele mandate europene de arestare", a mai explicat Vela.

Ministrul a mai punctat că au fost vizate 21 de grupuri infracționale specializate în trafic de droguri, trafic de persoane, trafic de migranți, proxenetism, infracțiuni economice, cămătărie și șantaj. Prejudiciul acestor grupuri a fost de 190 de milioane de lei și 160 de mii de euro.

De asemenea, Marcel Vela a declarat că rata infracționalității în România a scăzut cu 11%, iar MAI a scos de pe piață droguri de 100 de milioane de euro.

"MAI a scos de pe piață în 2020 droguri de 100 de milioane de euro, droguri care, dacă nu ar fi fost descoperite, depistate și confiscate, ar fi fost vândute în întreaga țară", a mai continuat ministrul.